![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
|
SF1622 Envariabelanalys och linjär algebra ht 2009 KursinformationAllmäntVälkommen till SF1622 Envariabelanalys och Linjär algebra, 9 (högskole)poäng, som ges under andra delen av höstterminen 2008. Kursansvarig och föreläsare är Hans Thunberg och för övrig undervisning svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Rose-Marie Jansson. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering.Mål och innehållSom namnet anger handlar kursen om analys (gränsvärden, derivator och integraler) i en variabel och om linjär algebra (vektorer, linjära ekvationssystem, linjär geometri och matriser). Begreppen i analysen känner du igen från gymnasiet, här ges de fördjupning, tillämpning och ytterligare träning. Linjär algebra är förmodligen nytt för de flesta av er. Kursen SF1621 under vårterminen bygger vidare med mera linjär algebra samt analys i flera variabler.Att förstå begrepp och definitioner, och att kunna härleda och tillämpa satser och formler är lika viktigt som att öva upp sin räkneförmåga; det är två sidor av samma mynt. Läs mer om mål och innehåll i Kurs- och programkatalogen. Nytt för i årKursen har i år ett ökat fokus på tillämpningar, inklusive enklare numeriska metoder såsom ekvationslösning med intervalhalvering respektive Newton-Raphsons metod, numerisk integralberäkning samt Eulers stegmetod för 1:a ordningens differentialekvationer. I kursens sista del om linjär algebra behandlas i år även linjära avbildningar, medan determinantbegreppet och dess tillämpningar har flyttats till nästföljande kurs.UndervisningUndervisningen på kursen är fördelad på 64 timmar (dvs 32 tillfällen om 2 timmar) föreläsningar och 32 timmar (dvs 16 tillfällen om 2 timmar) lektioner. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Planeringen av kursen framgår av kursplaneringen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
ExaminationVid alla examinationstillfällen måste du kunna styrka din identitet med giltig legitimation.Examinationen sker dels löpande under kursens gång och dels med en avslutande tentamen. Tentan består av två delar - del I med sex uppgifter av mer grundläggande natur, och del II med fyra uppgifter främst avsedda för dem som siktar på de högre betygen A, B eller C. Löpande examinationDen löpande examinationen består av 2 kontrollskrivningar och ett antal inlämningsuppgifter knutna till grupparbetena under lektionstid.
En kontrollskrivning består av 3 uppgifter om vardera 4 poäng, får man 7 poäng eller mer är lappskrivningen godkänd och motsvarande uppgift (1 eller 2 på tentamens del I) kan tillgodoräknas.
Inlämningsuppgifter. Under lektionspass 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12 och 13 genomförs grupparbeten. En av grupparbetsuppgifterna under varje pass utgör en inlämningsuppgift, lektionsläraren meddelar i slutet av lektionspasset vilken uppgift det gäller. Inlämingsuppgifterna kan ge bouns till tentamenskrivningen i form av att uppgift tre på tentan fås tillgodo. För att att erhålla denna bonus krävs att
TentamensskrivningTentamensskrivningen består av 10 uppgifter som maximalt ger 4 poäng vardera. Uppgifterna 1 - 6 (del I) testar grundläggande förståelse och färdigheter.
Uppgifterna 1 och 2 motsvaras av de två lappskrivningarna; den som är godkänd på lappskrivning n erhåller automatiskt full poäng på uppgift nr n, och skall alltså inte lösa denna uppgift vid tentamenstillfället.
Uppgifterna 7 - 10 (del II) är lite mer krävande uppgifter; för de högra betygen krävs att man löser en del av dessa uppgifter. Totalt kan 40 poäng erhållas tentamenstillfället. Betygsgränser (preliminära):
Tidpunkt för ordinarie tentamen är 16 december kl 8 - 13 . Obs: anmälan krävs. Kompletteringen sker genom ett skriftligt prov inom en månad efter ordinarie tentamen. Komplettering under julomtentaperioden 11/1 - 16/1 2010. Tid och plats meddelas senare. Vid kompletteringen prövas speciellt kunskaper inom de områden av kursen där tentamensresultet var svagt. Omtentamina. Den som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamen (trots ev komplettering) får göra ett nytt försök vid omtentamen. Poäng från den löpande examinationen får tillgodoräknas vid den omtentamen som ges under innevarande läsår - är man inte klar med kursen när nästa läsår börjar så får man börja om med kursen från början. Observera att på tentamen och lappskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna! KurslitteraturSäljs på THS bokhandel. NyheterUnder kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter arkiveras sedan på Nyhetsarkivet. Webbsidan kommer att uppdateras flera gånger i veckan, så gå in ofta och använd reload-knappen flitigt! |