SF1660, Matematikprojekt I, VT2014.

KursPM för CSAMH1 våren 2014.



Kursledare John Andersson (johnan@kth.se)

Kurssekreterare Kerstin Engstrand (kerstin@math.kth.se, 08 790 6149),

Handledare


Grupp 1 John Andersson johnan@kth.se

Grupp 2 Thomas Ohlson Timoudas ttohlson@kth.se

Grupp 3 Henry Kallioniemi kallioniemihenry@gmail.com

Grupp 4 Erik Gyllensvärd erikg@kth.se

Grupp 5 Anders Lundman alundman@kth.se



Gruppindelning: Om ditt efternamn börjar med

A-Ellen så är du i grupp 1 och har ditt första gurppmöte i V01 den 26e Mars 10-12.

Eng-Jend så är du i grupp 2 och har ditt första gurppmöte i V11 den 26e Mars 10-12.

Jeng-Mun så är du i grupp 3 och har ditt första gurppmöte i V22 den 26e Mars 10-12.

Mån-Str så är du i grupp 4 och har ditt första gurppmöte i V23 den 26e Mars 10-12.

Sty-Ö så är du i grupp 5 och har ditt första gurppmöte i V32 den 26e Mars 10-12.



Om du inte kan deltaga i det första mötet så kan du antingen hitta två kamrater i din grupp och forma en grupp innan det första kursmötet eller så kan du skriva ett email till mig (johnan@kth.se) så ska jag försöka tilldela er grupp.



Kursbeskrivning
Syftet med denna kurs är att studenten ska använda kunskaper från kursen Algebra och Geometri på ett enklare tillämpningsområde, samt att studenten ska öva skriftlig och muntlig presentation av matematiska metoder och beräkningar.

Se lärandemål här: http://www.kth.se/student/kurser/kurs/SF1660

Uppgift

Uppgiften i denna kurs är att ni tillsammans ska skriva en kort uppsats i matematik. Uppsatsen ska bestå av en sammanfattning av teorin tillsammans med tydliga lösningar till några av problemen från ert avsnitt (tilldelas på det första kursmötet), eller liknande uppgifter. Dessa lösningar ska vara skrivna som förklarande exempel. Ytterligare instruktioner om uppsatsen får ni av er handledare.

Uppsatsens omfattning förväntas vara 7-8 sidor med normala typsnitt och sidformatering. Ungefär halva uppsatsen skall ägnas åt sammanfattningen och halva åt de förklarande exempel (men i framställningen kan förstås teori och exempel blandas på olika sätt).

Syftet med detta projekt är att ni ska träna på skriftlig framställning av matematik och matematiska tillämpningar. För att bli godkänd måste givetvis alla beräkningar i uppsatsen vara korrekta. Men ännu viktigare är att skriva en klar och tydlig presentation där man lätt kan följa både den övergripande strategin samt hur och varför varje steg utförs.

Uppsatsen ska vara skriven med en läsare i åtanke som just nu går kursen Algebra och Geometri. Ni behöver inte förklara grundläggande begrepp och resultat från den kursen, utan ni ska istället förklara hur metoder och resultat används i det aktuella sammanhanget. Det viktiga är att fundera på vad som kan vara komplicerat eller svårbegripligt för den tänkte läsaren, och se till att det finns tydligt förklarat och motiverat.

Skriv med egna formuleringar, det är inte tillåtet att kopiera från andra källor! Vi kommer att utföra plagiatkontroll på uppsatserna.

Ordbehandlare
Uppsatserna ska skrivas i

samt skickas in i pdf-format (många på matteinstitutionen använder Linux vilket gör att Microsoft dokument inte formateras rätt så skicka in i PDF).

Villkor för godkänt
Uppsatsen ska vara skriven enligt instruktionerna ovan. För godkänt krävs även att ni lämnar in uppsatsen i tid (se kursplanering nedan.)

Vid den muntliga redovisningen kommer vi handledare att ställa frågor på det teoretiska innehållet och detaljer i lösningar av problemen. Vi kommer även att be er att berätta hur ni har resonerat kring den pedagogiska presentationen, dvs. hur ni har valt att presentera stoffet, vad som har betonats, vad som har utelämnats etc. Vi kommer att ställa frågor slumpvis till alla i gruppen, vilket betyder att alla måste vara insatta i alla aspekter av arbetet.


Kursens lärare kommer att använda följande rättningsmall som beskriver exakt vad vi förväntar oss.



Kurslitteratur:

Vi kommer att använda Anton-Rorres “Elementary Linear Algebra”. Varje grupp kommer endast att använda ca 10 sidor ur boken och jag gör för tillfället undersökningar om det finns möjlighet att ge er kopior eller scannade dokument med de relevanta sidorna så att ni ska kunna använda era knapra studiemedel till något intressantare. Det juridiska läget är dock väldigt oklart.


Kursplanering:

1) Onsdagen den 26e Mars: Första kursmötet

a) Presentation av kursen.

b) Indelning i grupper om tre studenter.

c) Val av projekt ur Anton-Rorres “Elementary Linear Algebra”.

d) Tid för grupperna att planera sitt arbete.

2) Mellan den 26e Mars och den 9e April arbetar grupperna självständigt med sina projekt. Handledartid kan bokas med kursassistenter vid behov.

3) Onsdagen den 9e April: Andra kursmötet (Frivilligt).

Det andra kursmötet är ett handledningsmöte där kursassistenterna kommer att finnas tillgängliga för att besvara frågor och/eller diskutera projekten.

4) Söndagen den 13e April skickas en preliminär verision av uppsatsen till handledaren i PDF format. Handledaren rättar prelimnärverisionen under veckan och återkommer med feedback.

5) Onsdagen den 23e April skickas slutverisionen till handledaren i PDF format.

6) Onsdagen den 30e April kl 13-15 eller 15-17 redovisas uppsatsen.

7) Fredagen den 2a Maj kl 10-12 sker eventuell kompletering.



Plagiat!

Det är lätt, när man skriver en uppsats som den här, att frestas att kopiera, skriva av eller att hänge sig åt allsköns typer av plagiering. Det är inte tillåtet!

Mer specifikt så skall uppsatsen skrivas från grunden. Ni får inte skriva av eller översätta avsnitt i boken. Det enda undantaget är satser och definitioner som inte behöver ha originella formuleringar. All annan text skall vara egenkomponerad.

Behöver jag ens säga att det inte är tillåtet att översätta med google translate eller liknande programvara?