KTH    Matematik



  
KTH Institutionen för matematik

Välj ett matteföredrag!

Institutionen för matematik hälsar dig välkommen till KTH med ett smörgåsbord av föredrag om vitt skilda områden inom vårt breda ämne. Tanken är att detta ska stimulera ditt intresse för fortsatta studier i matematik och därmed komplettera det viktiga men rutinartade arbetet i den inledande repetitionskursen. Du väljer fritt vilket av nedanstående föredrag du ska besöka! Du väljer den dag som bäst passar med övriga aktiviteter.

Kvinnor i matematiken; en historisk tillbakablick — Gunnel Roman
    Jag börjar med att berätta om Pythagoreerna, ca 500 f Kr, och fortsätter via Hypatia, ca 400 e Kr, mot nutid. Den sista kvinnan jag talar om är Sonya Kovalevsky som blev Sveriges första kvinnliga professor i matematik i slutet av 1800-talet. Detta blir ingen lektion i matematik utan jag kommer endast i stora drag nämna kvinnornas matematiska forskning. Det viktigast här är berättelserna om de olika kvinnonas liv och deras ofta mödosamma väg för att få syssla med matematik.
Fre 22 aug 11.15–12 Sal D1 och tis 26 aug 11.15–12 Sal D1

Sant eller falskt? - Om några logiska gåtor och paradoxer(?). — Bengt Ek
    I matematiken studerar vi sanna påståenden. Den här föreläsningen handlar om sanning och lögn på ett lättsammare sätt. Om t.ex. A säger "B och jag talar båda sanning eller ljuger båda" och B säger "Precis en av A och mig ljuger", ljuger då A? Ljuger B? Vi skall tala om ett enkelt sätt att systematiskt lösa sådana och liknande problem, men också bl.a. om hur man kan få någon som lovar att svara sanningsenligt på en fråga att göra vad man vill (om löftet hålls), om påståenden som varken är sanna eller falska mm.
Fre 22 aug 11.15–12 Sal E1 och tis 26 aug 11.15–12 Sal E1

Att mäta det oändliga — Lars Filipsson
    Hur många tal finns det egentligen? Ett svar är förstås att det finns oändligt många, men det går att svara betydligt mera precist på frågan. Det visar sig att det finns många oändligheter, den ena större än den andra, och hur oändligt många tal det egentligen finns beror på vilka tal man talar om...
Fre 22 aug 11.15–12 Sal F1

Från geometri till algebra — Lasse Svensson
    En stor del av matematikens utveckling handlar om olika försök att skapa ett språk i vilket vi kan beskriva våra rumsliga erfarenheter -- ett försök att algebraisera geometrin. Jag skall berätta en del av denna historia.
Tis 26 aug 11.15–12 Sal F1

Det här med tal och räknande, hur kom man på det? — Eike Petermann
    Litet om talens idéhistoria.
Tis 19 aug 09.15–10 i Kista
Fre 22 aug 11.15–12 Sal F2.

Binomialteoremet och slumpvandring — Lars Holst
    Alla vet hur (a+b) i kvadrat kan utvecklas. Men vad blir motsvarande för (a+b) upphöjt i ett godtyckligt positivt heltal n? Binomialkoefficienterna, som då dyker upp, har många intressanta tolkningar, t.ex. för slumpvandring, och är viktiga i många matematiska sammanhang. Sådant gås igenom.
Tis 26 aug 11.15–12 Sal F2

Sjöhästar, kaniner och elefanter. En utflykt till Mandelbrots Zoo. — Hans Thunberg
    Redan i början av det förra seklet studerade de två franska matematikerna Julia och Fatou de mycket vackra och komplicerade geometriska figurer, som uppkommer vid iterativ räkning med polynom i det komplexa talplanet.
Under föreläsningen ska vi med datorns hjälp titta på dessa figurer, Mandelbrotmängden och dess kusiner Juliamängderna, och jag skall också förklara något om matematiken bakom bilderna.
Fre 22 aug 11.15–12 Sal M1 och tis 26 aug 11.15–12 Sal M1

Tredjegradsekvationer. — Gunnar Johnsson
    Lösningsformeln för den allmänna tredjegradsekvationen upptäcktes i Italien i början av 1500-talet, liksom för övrigt även formeln för fjärdegradsekvationen. Längre än så kom man dock inte vilket förklarades när Abel 1824 visade att femtegradsekvationen inte kan lösas med hjälp av rotutdragningar. Här koncentrerar vi oss på tredjegradsekvationen och visar hur lösningsformeln ser ut. En märklig omständighet är att denna formel egentligen fordrar kännedom om de komplexa talen för att kunna användas. Men på 1500-talet var de komplexa talen tyvärr ännu inte uppfunna ....
Fre 22 aug 11.15–12 Sal Q1 och tis 26 aug 11.15–12 Sal Q1







Avdelning Matematik Sidansvarig: Hans Tranberg
Uppdaterad: 2003-08-19