KTH    Matematik



  

Välj ett matteföredrag!

Institutionen för matematik hälsar dig välkommen till KTH med ett smörgåsbord av föredrag om vitt skilda områden inom vårt breda ämne. Tanken är att detta ska stimulera ditt intresse för fortsatta studier i matematik och därmed komplettera det viktiga men rutinartade arbetet i den inledande repetitionskursen. Du väljer fritt vilket av nedanstående föredrag du ska besöka!

Behöver börshajar matematik? — Camilla Landen
År 1973 publicerades en artikel av F. Black och M.S. Scholes vars innehåll ledde till att R.C. Merton och M.S. Scholes belönades med Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 1997 (Merton förbättrade härledningen av resultatet i artikeln). Artikeln behandlade optionsprissättning. Optioner är sk finansiella derivat och derivat handlas idag i astronomiska volymer till miljardbelopp på våra finansiella markander. Alla större banker har idag anställda och system som rutinmässigt använder de resultat Black, Scholes och Merton tog fram (och vidareutvecklingar därav). Vi kommer att titta närmare på vad en option är, vad den kan användas till och hur den kan prissättas mha arbitrageteori.
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 Sal D1

Något om primtal. —Hans Riesel
    Hur många primtal finns det ?
Hur stora kan primtalen bli ? Luckor i primtalsserier.
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 Sal E1

Från 3-4-5-triangeln och varthän? — Jockum Aniansson    
Den egyptiska triangeln med sidorna 3, 4, 5 är rätvinklig eftersom 3 x 3 = 4 + 5 . På samma sätt ger likheten 5 x 5 = 12 + 13 en pythagoreisk taltrippel.
-Hur kan man hitta alla pythagoreiska trianglar?
Kan man ha nytta av komplexa tal a + i b för det?
Vad händer uti tre och fyra dimensioner?
-Trodde "man" på Pythagoras' sats "i verkligheten" ända till Einsteins dagar?
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 Sal F1

Några tankar om matematisk problemlösning.
— Lasse Svensson

Det finns naturligtvis inget enkelt recept på hur man löser problem i största allmänhet. Men ändå kan det vara till god hjälp att ha vissa allmänna strategier eller tanketrix i medvetandet. Jag skall illustrera detta med ett antal exempel.
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 Sal M1

Matematiken integrerad i vardagen. — Åke Lundin
    a)   Matematiken i vår omgivning.
    b)   Matematiken runt ikring oss.
    c)   Upptäck matematiken i staden.
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 Sal K1

Geometri och symmetri — Mats Boij
    De enkla geometriska objekten har fascinerat människor genom tiderna och speciellt de som har hög grad av symmetri. I planet har vi de regelbundna månghörningarna, med den liksidiga triangeln och kvadraten som de första exemplen. I rymden finns bara fem kroppar med motsvarande grad av symmetri - /de platonska kropparna/.
Vi ska också titta på hur vi projicerar tredimensionella objekt på ett plan för att kunna rita figurer i böcker eller för att göra animerade filmer.
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 i Kista, Ka-Aula.

Sant eller falskt? - Om några logiska gåtor och paradoxer(?). — Bengt Ek
    I matematiken studerar vi sanna påståenden. Den här föreläsningen handlar om sanning och lögn på ett lättsammare sätt. Om t.ex. A säger "B och jag talar båda sanning eller ljuger båda" och B säger "Precis en av A och mig ljuger", ljuger då A? Ljuger B? Vi skall tala om ett enkelt sätt att systematiskt lösa sådana och liknande problem, om påståenden som varken är sanna eller falska mm.
Fre 21 aug 2009, 11.15–12 Sal Q1







Avdelning Matematik Sidansvarig: Hans Tranberg
Uppdaterad: 2009-07-03