Matematik    |   KTH    |


5B1109 Linjär algebra II för D1 ht 2006

Kursinformation

Välkommen till kursen 5B1109 Linjär algebra II för D1, 5 poäng, som ges höstterminen 2006.

Mål och innehåll

I kursen lär vi oss grunderna i linjär algebra, dvs matriskalkyl, teorin för vektorrum och inre produktrum, linjära avbildningar mellan sådana och kvadratiska former. Vi behandlar också geometri i två och tre dimensioner och generaliseringar till högre dimensioner, samt komplexa tal, polynom och induktionsbevis.

Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken. En detaljerad beskrivning av innehållet i kursen med rekommenderade hemuppgifter vecka för vecka ges i kurs-PM (pdf-fil)

Undervisning

Undervisningen på kursen är fördelad på 60 timmar föreläsningar och 30 timmar räkneövningar. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
  • Föreläsning. Innehåller teorigenomgång och exempelräkning. Alla administrativa frågor, om examination och dylikt, avhandlas här.
  • Räkneövning. Största delen av tiden arbeter studenterna i grupp med att lösa räkneuppgifter. Läraren introducerar de uppgifter som ska lösas och avslutar med en kortare genomgång.

Examination

Kursen examineras med en skriftlig tentamen den 4 december samt möjlighet till en omtentamen under omtentaperioden i juni 2007. För tider och lokaler klicka här. OBS! Man måste anmäla sig till tentan!

Tentamen: Tentamen består av ca 10 uppgifter som totalt kan ge 35 poäng. Om inget annat meddelas under kursens gång så gäller följande betygsgränser: 16-21 poäng ger betyget tre, 22-29 poäng ger betyget fyra och 30 poäng eller mer ger betyget fem.

Komplettering: De som blivit underkända med en poängsumma som ligger en eller två poäng under gränsen för godkänt får möjlighet att göra ett kompletterande prov för att få betyget tre. Datum för detta prov meddelas senare.

Bonussystem: Sex bonuspoäng till tentamensskrivningen kan erhållas genom att man blir godkänd på sex lappskrivningar. Tider, lokaler och omfattning av lappskrivningarna framgår av kurs-PM. Bonuspoängen får tillgodoräknas på ordinarie tentamen och vid första tillfället till omtentamen. OBS! Man ska inte anmäla sig till lappskrivningarna!

Kurslitteratur

  • H. Anton, C. Rorres: Elementary Linear Algebra, Applications version, ninth edition (säljs tex på kårbokhandeln).
  • Kompletteringskompendium till kursen Linjär algebra (säljs på matematikinstitutionens elevexpedition).

Nyheter

Under kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter samlas sedan på (In)aktuellt.