KTH   Matematik 5B1115      Matematik I för Bio och K 2005   

KursPM i 5B1115 Matematik I, för Bio och K.

Kursen 5B1115 ger 6 kurspoäng och avslutas med en skriftlig tentamen.

Lärare

Föreläsningar:
Gunnar Johnsson (kursledare) tel. 7907205
Räkneövningar:
BIO
Grupp 1 Lars Halvard Halle
Grupp 2 Jonas Söderberg
K
Grupp 1 Jonas Bergström
Grupp 2 Helena Sundberg
Grupp 3 Katja Lotz

Kurslitteratur

Eike Petermann: Analytiska metoder I + Övningsbok i Analytiska metoder I (OBS senaste upplagorna från år 2000).

Matematikprogrammet Maple behövs i en frivillig projektuppgift som omnämns nedan.

Denna kurswebb innehåller också en hel del kursinformation. Det förutsätts att studenterna har tillgång till denna. Förutom webbläsare behöver man en pdf-läsare.


Undervisning


Föreläsningar 62 timmar.
Övningar 32 timmar.

På föreläsningar genomgås kursen, både teori- och problemaspekter.
På övningarna växlar man mellan självverksamhet och genomgångar av assistenten. Även lappskrivningarna (se under 'Bonuspoäng') äger rum på övningarna.

För tider och salar hänvisas till KTHs schema:


 

Examination

Efter kursen ges en tentamen måndagen den 7 november 2005 kl 8.00 - 13.00. En omtentamen anordnas onsdagen den 11 januari 2006 kl 14.00-19.00 . Dessa tentamina är de enda som anordnas på kursen under läsåret 2005-06. Observera att ingen omtentamen förekommer under augustiperioden 2006.
Inga hjälpmedel är tillåtna vid tentamina.
Anmälan till tentamen skall ske senast två veckor före skrivningsdatum.
Tentamen är skriftlig och innehåller 10 uppgifter på vilka man maximalt kan få 35p. Normalt ger de fem första uppgifterna högst 3p och de fem sista högst 4p per uppgift. Gränsen för godkänt är 16p (= betyg 3). Gränserna för betygen 4 och 5 är preliminärt 22 resp. 30 p. I dessa poäng ingår även erhållna bonuspoäng (se nedan). För dem som erhåller 15p på tentamen (inkl. bonuspoäng) finns möjlighet till komplettering för att få betyg 3. Denna komplettering skall ske senast 3 veckor från tentamenstillfället. Examinator anger ett ämnesområde i kursen inom vilket komplettering skall ske. Kompletteringen består av skriftlig lösning av en eller flera uppgifter följd av en muntlig redovisning.

 

Bonuspoäng

Inför tentamen delas ett visst antal personliga bonuspoäng ut. Dessa är relaterade till resultaten på lappskrivningar och projektuppgifter. Maximalt 6 bonuspoäng delas ut. Dessa poäng tillgodoräknas vid tentamen (och läsårets omtentamen).

4 av dessa bonuspoäng kan erövras via de lappskrivningar (LS), som anordnas på övningstid i var och en av kursens 8 moduler, Lappskrivningarna består av en uppgift, som ansluter sig till någon av modulens rekommenderade uppgifter. Normal lappskrivningstid är 20 minuter.
För varje godkänd lappskrivning (LS) erhålles 1/2 LS-poäng förutsatt att modulens rekommenderade uppgifter är nöjaktigt lösta. Dessa uppgifter skall vara färdiga att visas upp för övningsassistenten vid motsvarande lappskrivning. Lösningarna kontrolleras via ett stickprovssystem. Vid brister i lösningarna fordras kompletteringsuppgifter för att erhålla LS-poängen. Den totala LS-poängen avrundad till närmast större heltal utgör del av den totala bonuspoängen.

Dessutom kan bonuspoäng erhållas på två projektuppgifter en i modul 5 och en i slutet av kursen. Den första av dessa fordrar matematikprogrammet Maple. Den andra kan göras i grupper om två och består i utformningen av en sammanfattning (portfölj) av kursen eller delar av denna. Varje godkänd projektuppgift ger 1 bonuspoäng.
Summan av dessa bonuspoäng ger den totala bonuspoängen.




   Sidansvarig:Kursledare