Lappskrivningar

Anmälan till lappskrivningar

Anmälan till lappskrivningarna sker i första hand på övningen innan lappskrivningen, genom att studenterna skriver upp sina namn på en lista. I övrigt kan anmälan göras enligt överenskommelse med övningsläraren. Observera att de studenter som deltar i övningarna bör ges företräde att sitta i sin egen sal framför studenter som bara vill skriva lappskrivningen. Övningsläraren sammanställer en placeringslista för lappskrivningen baserad på anmälningslistan. Oanmälda studenter kan tas emot i mån av plats.

Skrivtid

Skrivtiden är de sista 30 minuterna av lektionstiden. När övningen börjar 13.15 så är alltså skrivtiden 14.30-15.00. Inga pauser är tillåtna under skrivningen. Studenter som kommer mera än 10 minuter för sent får inte skriva. De som vill kan få gå efter 15 minuter, dvs tidigast 14.45. Alla studenter skall vara beredda att uppvisa legitimation på lappskrivningarna.

Rättning och klagomål på rättningen

Alla lappskrivningar rättas av en lärare vid varje skrivningstillfälle. På lappskrivningarna, liksom på tentan, krävs utförliga lösningar och noggranna motiveringar. Såväl lösningens riktighet som dess läsbarhet påverkar bedömningen. En bra lösning skall kunna följas av en person som har lämpliga förkunskaper men inte själv skulle klara av att lösa talet, t.ex. en studiekamrat som varit sjuk och därför missat en del av kursen, eller en tänkt arbetsgivare. Bristande läsbarhet medför poängavdrag.

Allmänt kan man säga att läsbarheten påverkas av en mängd faktorer, som t.ex.:

Dessa enskilda faktorer kan påverka läsbarheten både i positiv och negativ riktning. Helhetsintrycket är det väsentliga. Många av de ovan nämnda faktorerna kan variera inom ett ganska stort intervall och ändå ge god läsbarhet. Uppräkningen av faktorer skall ses som en checklista till hjälp för studenterna, när de vill hitta saker som kan höja läsbarheten av deras lösningar.

När lappskrivningarna är rättade kan de återfås hos övningsläraren. Observera: