Institutionen för matematik
KTH
5B1201 och 5B1216 Komplex analys
för F 2 vt 2007

Kursanalys 5B1201 Komplex analys
för F 2 vt 2007

Kursanalysen består av tre delar:
  1. Kvantitativa data.
  2. Analys av ansvarig lärare.
  3. Studenternas åsikter om kursen

1. Kvantitativa data

  Tabell 1
Moment TEN1
Poäng på moment
Momentdatum 2007-03-06
   
Utdrag ur Ladok  
Antal registrerade 105
Antal godkända 75
Antal med  slutbetyg 75
Ackumulerad presterad poäng på kurs 300 
Andel Godkända/Registrerade 71%
Ansvarig lärares noteringar  
Antal deltagare 149
Antal godkända 93
Andel godkända/deltagare 62%


Tabell 2
Betygsfördelning bland deltagarna Betyg Antal  Procent 
  5   24  16 
  4 26  17 
  3 43  29 
  U 45  30 


2. Analys av ansvarig lärare

Allmänt

Kursen i komplex analys är obligatorisk för programmet teknisk fysik, där den ligger i period 3 av årskurs 2. På några andra program kan den läsas som valfri kurs och särskilt från Elektroteknikprogrammet kommer många studenter. För F-programmets studenter är placeringen i tid ganska olycklig. Under period 3 i årskurs 2 är studenterna oerhört hårt belastade med många tunga parallella kurser. Detta borde ses över. Dessutom kan man tycka att det vore rimligt om ordningen mellan kurserna Komplex analys och Diff o trans kastades om så att komplexen lästes först.

Kursinnehåll

Kursinnehållet är i det stora hela rimligt. Detta är en inledande kurs i komplex analys och det är knappast tänkbart att förändra innehållet på något drastiskt sätt. Man skulle gärna ha velat ha något mer tid till konform avbildning, men det finns egentligen inget man kunde ta bort eller tona ner till förmån för detta. Det skulle vara roligt att kunna erbjuda något mer för de studenter från E-programmet som främst är intresserade av eltekniska tillämpningar.

Kurslitteratur

Kursliltteraturen, Wunsch: Complex variables with applications, innehåller ungefär det man förväntar sig, men är ganska ostrukturerad och rörig. Några tillämpningsavsnitt är bra, men framställningen av teorin är i vissa fall inte så lyckad. Man kunde alltså överväga att byta bok. Studenterna förefaller dock nöjda med boken och jag har inget konkret förslag på en bok som är bättre.

Examination

Examinationen skedde i flera steg. Under kursens gång gavs två lappskrivningar och en datorlaboration. Den som var godkänd på samtliga dessa tre moment blev godkänd på kursen med betyg 3 utan att tentera. Den som missat något moment fick skriva en kortare skriftlig tentamen med fyra uppgifter varav de första tre svarade precis mot de tre momenten, och moment man klarat under kursen tillgodoräknades. Denna skriftliga tentamen räckte till betyg 3. Den som ville ha högre betyg fick avlägga en muntlig teoritentamen.

Genomförande

Kursen var upplagd med 40 timmars föreläsningar och 20 timmars övningsräkningar. Föreläsningarna fungerade väl och studenterna förefaller i stort sett nöjda. Räkneövningarna fick också bra betyg av de flesta studenter. En av grupperna gjordes något mer teoretiskt avancerad än de andra och var tänkt främst för dem som siktade på högre betyg. Kurssidan på webben uppdaterades ofta och där kunde studenterna hämta inte bara allmän information om kursen utan också dagsaktuell information.

Förändringar inför denna kursomgång

Ansvarig lärare och examinator var ny för denna kursomgång men upplägget behölls i stort från tidigare år.

Förändringar inför nästa kursomgång

Även om kursen i stort har fungerat väl kan man överväga vissa förändringar.

1. En strukturfråga för programmet: kanske borde denna kurs i komplex analys ligga före kursen i differentialekvationer och transformer (5B1202).

2. Studenterna på F-programmet har en extremt hög arbetsbelastning med många tunga parallella kurser i period 3 av årskurs 2 där denna kurs nu ligger. Detta bör man försöka göra något åt inför kommande år.

3. Många studenter var oroliga inför den muntliga tentamen för högre betyg. Man kan fundera på att göra den skriftlig.

4. Datorlaborationens roll bör tänkas igenom. Det är på sätt och vis olyckligt att studenterna måste börja arbeta med den innan de har den teoretiska bakgrunden. Om man vill behålla denna laboration måste mer tid och kraft ägnas åt att introducera den, presentera teori och bakgrund för den. Man kan också ta bort den, eller ersätta den med något annat.

5. Planeringen var inte helt lyckad inför lappskrivning 2. Övningarna släpade efter så mycket att en del studenter inte hade hunnit göra allt som förväntades inför denna lappskrivning. Detta bör ses över inför nästa år. Antingen minskas stoffet till lappskrvining 2 eller så måste planeringen av övningarna göras om så att de ligger mer i fas med föreläsningarna.

6. Kanske bör man planera om kursen en aning så att man har lite mer tid att ägna åt de senare kapitlen. Laurent-serier och residykalkyl upplevdes nog som svårt och hade behövt mer tid.

7. Den avancerade varianten av kursen, med kursnummer 5B1216, har inte fungerat så bra. Till kommande år borde man kanske välja en lärobok att följa, alternativt använda fördjupade avsnitt ur ordinarie kursbok. Ett förslag är att använda Steins bok. Kanske denna avancerade variant borde göras om till en tilläggsmodul som läggs till den ordinarie kursen istället för att ersätta den.

Stockholm, den 14 mars 2007

Lars Filipsson


3. Studenternas syn på kursen

Det har under kursen funnits en kursnämnd, som ansvarig lärare tog initiativ till. Kursnämnden bestod av frivilliga personer från lektionsgrupperna. Två möten ägde rum under kursen.

Studenternas åsikter om kursen sammanfattas i kursenkäten.




Senast uppdaterad 14 mars 2007 11:39:48 AM MEST