Arbetsmarknad

Systemteknikinriktningens metodmässiga karaktär, med tonvikt på analys, ekonomi och informationsbehandling, gör att studenten inte blir bunden till något specifikt teknikområde. De färdiga civilingenjörerna sprids också över alla brancher, från flygbolag och försvarsindustri till informationsteknologi och företagsekonomisk konsulting. Härigenom har systemingenjören inte varit så känslig för svackor i efterfrågan samt kunna orientera sig mot expansiva brancher.

Några av de vanligaste arbetsplatserna för utexaminerade från systeminriktningen är dels stora företag såsom Ericson, ABB, SAS, Saab-Scania och Telia, dels mindre företag såsom konsultföretagen Andersen Consulting, Cap Gemini och CTG. Naturligtvis finns de också många ``systemare'' som också arbetar på andra stora och små organisationer. Det är heller inte ovanligt att systemare fortsätter med att doktorandstudier på KTH.

Den typiska karriärvägen för systemare, och kanske för alla civilingenjörer, är att man efter ``inskolning'' i företaget börjar arbeta med något projekt, varefter man avancerar till projektledare och därefter övergår till ledningsuppgifter. Härvid kommer systemarens problem- och metodinriktade utbildning och dess övergripande systemsyn väl till pass.