Examensarbete i Systemteknik, 20p - anvisningar till studenter

Dessa anvisningar kompletterar KTHs "Övergripande regler och riktlinjer för examensarbete 20 poäng inom civilingenjörsutbildningen".

Mål

Målet med examensarbetet i Systemteknik är att ge träning i att tillämpa systemtänkande och kvantitativa systemtekniska metoder på ett verkligt problem, samt att ge träning i att presentera det utförda arbetet muntligt och skriftligt.

Obligatoriska förkunskapskrav

För att få påbörja ett examensarbete i Systemteknik måste man ha blivit godkänd i följande kurser:
2D1320 Tillämpad datalogi, 4p
2D1220 Tillämpade numeriska metoder I, 4p eller
2D1250 Tillämpade numeriska metoder II, 6p
5B1722 Tillämpad optimeringslära, 4p
5B1538 Tillförlitlighetsteori, 6p
5B1832 Systemteknik, 8p
2E1200 Reglerteknik ak, 4p
4D1026 Industriell ekonomi, 4p
I vissa fall kan även andra kurser än ovanstående krävas. Detta ges i så fall av examensarbetets natur. T.ex.om arbetet har en stora inslag av optimering kan det krävas att studenten klarat fortsättningskursen 5B1810 Matematisk programmering.

Val av uppgift

Varje student skall göra ett eget examensarbete. Det är studentens eget ansvar att välja examensarbetesuppgift. Arbetet utförs vanligtvis på ett företag, men det kan exempelvis även utföras vid ett utländskt universitet eller i vissa fall på vår institution. Många företag ger ut kataloger med förslag till exjobb, men det är också möjligt att föreslå egna arbetsuppgifter. Du bör då tala med någon kontaktperson i katalogen från det företag du främst är intresserad av. Ibland får institutionen in förslag till exjobb. Dessa anslås på vår anslagstavla, Lindstedtsvägen 25. Vi har även en "databas" av kontaktpersoner på företag och externa institutioner samt en lista över utförda examensarbeten tillgängliga på www.

Ansökan

Ansökan om att få utföra examensarbete i Systemteknik gör du muntligen till någon lärare vid avdelningen för Optimeringslära och systemteori. Du ska då ha med dig en kortfattad skriftlig beskrivning av det planerade exjobbet. Fyll gärna i förväg i tillämpliga delar av avdelningens blankett.Om ansökan bifalles blir du inom kort tilldelad en examinator vid institutionen.

Planering

Innan arbetet påbörjas ska din examinator, din handledare vid företaget och du själv komma överens om en arbetsplan som beskriver uppgiften, målet med arbetet, samt en tidsplan. Speciellt ska en tidsgräns för exjobbets avslutning sättas.

Inläsningsdel

Examensarbetet inleds med att du får "läsa in dig" på ett specialområde som är relevant för det aktuella exjobbet. Det är ingen ny kurs du ska läsa, utan typiskt några tidskriftsartiklar och valda delar ur någon bok. Lämplig litteratur bestäms av din examinator efter samråd med din handledare på företaget. Denna inläsningsdel "tenteras" normalt genom att du får hålla ett föredrag på institutionen, där du redogör för det du läst in och besvarar frågor från åhörararna. Din examinator avgör därefter om du är godkänd på inläsningsdelen eller om du måste komplettera någonting.

Genomförande

Examensarbetet skall visa att du har förmåga att tillämpa dina kunskaper och självständigt behandla en förelagd uppgift, men det hindrar naturligtvis inte att du rådfrågar personer på företaget. Det kan vara lämpligt att du kommer överens med din handledare på företaget om regelbundna möten, till vilka du samlar på dig aktuella frågor. Du ska också regelbundet, säg en gång var fjortonde dag, ringa din examinator på institutionen och avge en muntlig lägesrapport. Ibland ska du dessutom träffa din examinator för att diskutera det pågående arbetet mer i detalj. Hur ofta detta behöver ske bestäms från gång till gång av dig och din examinator. Det är viktigt att du parallellt med arbetet kontinuerligt dokumenterar vad du gör, och att du inte väntar för länge med att börja skriva på rapporten! Dels tar rapportskrivandet ofta längre tid än man tror, dels upptäcker man ibland under skrivandet brister i själva arbetet.

Rapporten

Varje student skall skriva sin egen examensarbetesrapport. Rapporten skrivs på engelska eller svenska. I undagtagsfall kan andra språk vara möjliga, men rådgör i såfall först med din examinator. På institutionen finns litteratur med regler och råd om hur man skriver tekniska rapporter. Din examinator kan förse dig med sådan litteratur i ett tidigt skede av arbetet.

Muntlig slutredovisning

Förutom den skriftliga redovisningen i form av en rapport, ska examensarbetet även redovisas muntligt i form av ett seminarium på institutionen. Vanligtvis ska du dessutom presentera examensarbetet muntligt vid företaget.

Frågor

Har du frågor gällande dessa anvisningar är du välkommen att kontakta:

Ulf Brännlund, kompetensinriktningsansvarig för Systemteknik.