Stockholm 2001-06-18

Förbundet för Ekoparken
Stora Skuggans väg 30
115 42 Stockholm


Miljödomstolen vid
Stockholms Tingsrätt
Box 8307
104 20 Stockholm




Kompletterande bullermätningar i Fisksjöäng med anledning av planerad destruktionsanläggning på Gasverkstomten (Er ref M 184:00)


Sökanden har, långt efter Miljödomstolens behandling av ansökan om lagring och destruktion av förorenad jord på Gasverkstomten, inkommit med en bullerutredning. Förbundet för Ekoparken har kommenterat denna utredning i en inlaga till domstolen 2001-05-22 (Yttrande från Förbundet för Ekoparken över kompletterande bullerutredning rörande planerad destruktionsanläggning på Gasverkstomten). Vi önskar komplettera vår kritik med några faktiska mätningar och observationer.

För att sätta in våra mätningar i deras sammanhang påminner vi först om vad som hävdas i två av de dokument som utgör bakgrund till ansökan:

  1. I skriften TEKNISK BESKRIVNING avseende sanering av objekt innehållande förorenad jord, tjära m.m. sägs på sidan 12 att

    "Buller i gasverksområdets närområde utgörs idag främst av trafikbuller samt buller från gasverket och omgivande industriområden. Under saneringsarbetena kommer buller dessutom att alstras från arbetsmaskiner, lastbilar, eventuell betongbilning och krossning samt siktning. Tillkommande buller från entreprenadmaskiner etc. bedöms emellertid inte nämnvärt förändra dagens bullersituation i området." [Min kursivering.]
  2. I MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING avseende sanering av objekt innehållande förorenad jord, tjära m.m. sägs på sidan 29:

    "Det buller som tillkommer till det redan bullerstörda området kring gasverkstomten blir av begränsad omfattning och bullernivåerna förväntas inte höjas märkbart. I och i anslutning till det närmsta bostadsområdet samt i nationalstadsparken bedöms bullret från saneringsarbetet inte kunna urskiljas från omgivande buller." [Min kursivering.]
För att söka utröna sanningshalten i ovanstående beskrivningar utrustade sig undertecknad torsdagen den 15 juni 2001 med en ljudnivåmätare av modell YF-20, och begav sig därefter till Husarviken. Vädret var vackert: solen sken från en i stort sett molnfri himmel, och en tämligen svag vind rörde trädens kronor. Mätningarna genomfördes på åtta platser inom Fisksjöäng (se bifogad karta). I var och en av dessa punkter mättes ljudnivån i de fyra väderstrecken. I protokollet noterades såväl intervallen för "normal" ljudnivå som eventuella impulsljud på en högre nivå. Dessutom noterades källorna till ljudet i de olika punkterna. Total observationstid i varje mätpunkt uppgick till ungefär tio minuter. Resultaten kan sammanfattas i följande tabell (kommentarer följer nedan):


Mätpunkt"Normalnivå" (dBA)Maximal impulsnivå (dBA)
132-5066
234-4060
336-4864
438-46-
546-5664
646-5766
730-3865
832-50-


Det använda instrumentet är av ganska enkel konstruktion (bl.a. saknas anordning för dämpning av vindbrus), vilket troligen ger en onödigt stor osäkerhet i mätvärdena. Tendensen är dock helt klar:

  • Punkterna 2 och 7, vilka ligger i stort sett mitt i området (räknat i öst-västlig riktning) är ojämförligt tystast. De högre värdena på "normalnivån" hänför sig till fågelsång; då fåglarna tystnade var ljudnivån knappt märkbar och instrumentet slog i botten. Ljudnivån håller sig här under SNV:s riktvärde för externt industribuller vid nyetablering i område som planlagts för rörligt friluftsliv. De enstaka - sällan förekommande - ljudstötarna förorsakades av bilpassager (gäller punkt 7) respektive viss verksamhet med grävskopa inom området "22" på kartan (gäller mätpunkt 2). Den senare verksamheten kommer givetvis att upphöra då Fisksjöäng återställts till naturmark.

  • Punkterna 1, 3, 4 och 8, belägna nära Husarvikens norra strand, men i östra och västra ändarna, har något högre "normalvärden". Skillnaden mot situationen i punkterna 2 och 7 är märkbar men måttlig. De maximala nivåerna förorsakades av bil- och buss- respektive flygplanspassager.

  • Markant högre nivåer uppmättes i punkterna 5 (högsta punkten inom området) och 6 (en platå något tiotal meter över vattnet i områdets östligaste del). Bakgrundsbruset ("normalnivån") förorsakades av biltrafiken på Lidingöbron. Inte oväntat var nivån högst i östlig och sydlig riktning (52-56 dBA). Bullerstötar på upp till 61 dBA orsakades av tågpassager på Lidingöbanan; reparationsarbeten på bron gav upphov till bullernivåer på upp till 66 dBA.

Sammanfattningsvis kan alltså konstateras, att större delen av området är mycket litet bullerstört. Vid punkten 2 på kartan, d.v.s. nära den plats där destruktionsanläggningen är tänkt att placeras, utgörs den mest betydande bullerkällan av fågelsång. Att, som sökanden gör, hävda att bullret från "arbetsmaskiner, lastbilar, eventuell betongbilning och krossning samt siktning" inte skulle komma att "nämnvärt förändra dagens bullersituation i området" är inte seriöst. Detta framgår klart av att redan den mycket begränsade grävverksamhet med en mycket liten grävmaskin, vilken bedrevs i område "22" (på ungefär samma avstånd från punkt 2 som den planerade destruktionsanläggningen) gav upphov till sporadiska bullerstötar på 60 dBA.

Det står fullt klart redan av dessa mätningar, att en destruktionsanläggning skulle innebära helt oacceptabla störningar både inom och vid randen av Nationalstadsparken. Såväl djurlivet i Fisksjöäng och i strandskyddsområdet längs Husarvikens södra strand (precis i gränsen till Nationalstadsparken) som det rörliga friluftslivet i Parken skulle lida stor skada av en dylik anläggning.

Förbundet för Ekoparken vidhåller följaktligen sina tidigare framförda krav och yrkanden.


E.u.

Claes Trygger
Artillerigatan 78
115 30 STHLM



1 bilaga (karta). Medföljer f.n. endast pappersversionen.