Dagens Nyheter
En utskrift från Dagens
Nyheters nätupplaga, DN.se.

SVERIGE: 2005-03-26 [sida A09]
Slumpen avgör inte utgången på slantsingling
MARIA NORDSTRÖM

Vill du öka dina chanser att vinna en slantsingling? Välj då den sida av myntet som syns. Att slumpen skulle avgöra är enligt matematikern Persi Diaconis inte sant.

De senaste åren har den amerikanske universitetsläraren Persi Diaconis varit flitigt uppvaktad av olika kasinon. Detta efter att han lagt fram en teori om att kortlekar måste blandas sju gånger för att man inte ska kunna gissa i vilken ordning korten kommer. Nu har han tillsammans med två kolleger bevisat att slantsingling inte är helt rättvist.

- Till och med jag blev förvånad, men det handlar om fysik och inte om slumpen. I 350 år har man trott att slumpen avgör en slantsingling, men så är det inte, säger Diaconis.

Själv kan han efter mycket övning kontrollera åt vilket håll myntet ska landa. Men även för en vanlig myntflippare är det vanligare att myntet landar med samma sida uppåt som gången innan. Det beror på att myntet under den största delen av den tid det är i luften har samma sida uppåt som det hade före kastet. Och detta oavsett hur länge det är i luften och hur hårt det kastas.

- Så länge man fångar myntet i handen är chansen att samma sida hamnar uppåt igen 51 procent.

Men det gäller inte om myntet landar på marken och kanske studsar eller om man vänder myntet, berättar Persi Diaconis.

Han och kollegerna bevisade detta med hjälp av matematik och videofilmade experiment med vanliga människor som flippade mynt. De byggde också en myntkastarmaskin, och de mynt som kom ur den landade alltid med samma sida uppåt.

- Om ett mynt flippas på exakt samma sätt landar det alltid likadant, förklarar han.

Diaconis menar att den nyfunna orättvisan med myntkastning är något att tänka på vid olika idrottsevenemang, där slantsingling exempelvis ofta avgör vilket lag som får börja med bollen.

- Men mitt riktiga budskap är att man ska vara försiktig när man applicerar sannolikhetsteorier i den riktiga världen, säger Diaconis.

Det kan ändå vara en god idé att tänka över vilken sida av myntet du väljer nästa gång det ska singlas om vem som ska ta hand om disken. Väljer du den sida som pekar uppåt är chansen att vinna större.

MARIA NORDSTRÖM

maria.nordstrom@dn.se 08-738 15 20 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.