KTH    |   Matematik    |


SF1622 Envariabelanalys och linjär algebra ht 2008

Kursinformation

Allmänt

Välkommen till SF1622 Envariabelanalys och Linjär algebra, 9 (högskole)poäng, som ges under andra delen av höstterminen 2008. Kursansvarig och föreläsare är Hans Thunberg och för övrig undervisning svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Rose-Marie Jansson. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering.

Mål och innehåll

Som namnet anger handlar kursen om analys (gränsvärden, derivator och integraler) i en variabel och om linjär algebra (vektorer, linjära ekvationssystem, linjär geometri, matriser och determinanter). Begreppen i analysen känner du igen från gymnasiet, här ges de fördjupning, tillämpning och ytterligare träning. Linjär algebra är förmodligen nytt för de flesta av er. Kursen SF1621 under vårterminen bygger vidare med mera linjär algebra samt analys i flera variabler.
Att förstå begrepp och definitioner, och att kunna härleda och tillämpa satser och formler är lika viktigt som att öva upp sin räkneförmåga; det är två sidor av samma mynt. En inlämningsuppgift ger tillfälle i att öva sig att i att presentera matematik muntligt och skriftligt. Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken.

Undervisning

Undervisningen på kursen är fördelad på 64 timmar (dvs 32 tillfällen om 2 timmar) föreläsningar och 32 timmar (dvs 16 tillfällen om 2 timmar) lektioner. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Planeringen av kursen framgår av kursplaneringen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
  • Föreläsning. Genomgång av begrepp, teori och beräkningstekniker samt exempel på problemlösning. Dessutom ges tips och allmän information om kursen. Alla administrativa frågor, om examination och dylikt, avhandlas också här.
  • Lektion. Här är det ert egna arbete som står i fokus i form av t ex mindre grupparbeten, övningsuppgifter eller problemlösning. Du har också möjlighet att ställa frågor till och diskutera med din lärare (utnyttja denna möjlighet!). Två av kursens tre lappskrivningar genomförs också på lektionstid, liksom en muntlig redovisning av kursens inlämningsuppgift. (Den tredje lappskrivningen genomförs på sista föreläsningen).
  • Hemarbete. Det vikigaste av allt!
    • Förbered alltid en föreläsning genom att läsa igenom angivna litteratur avsnitt. Koncentrerar dig på nya begrepp och definitioner.Pröva att räkna ett par av de första övningsuppgifterna.
    • Efter föreläsningen är det dags att läsa avsnittet mer noggrant. Jämför med anteckningar ifrån föreläsningen.
    • Det är viktigt att räkna så mycket att man känner sig säker på begrepp och tekniker.Ett förslag till urval av rekommenderade uppgifterna finns i kursplaneringen. Men var och en måste till sist avgöra själv hur mycket träning man behöver på olika avsnitt
  • SI. Under SI-träffarna hjälper SI-ledarna gruppen med studieteknik och att själva söka svar på sina frågor.
Utnyttja också Matematikjouren, där kan du få ytterligare hjälp.

Examination

Vid alla examinationstillfällen måste du kunna styrka din identitet med giltig legitimation.

Examinationen sker dels löpande under kursens gång och dels med en avslutande tentamen. Tentan består av två delar - del I med sex uppgifter av mer grundläggande natur, och del II med fyra uppgifter främst avsedda för dem som siktar på de högre betygen A, B eller C.

Löpande examination

Den löpande examinationen består av 3 kontrollskrivningar och en inlämningsuppgift.

En kontrollskrivning består av 3 uppgifter om vardera 4 poäng, får man 7 poäng eller mer är lappskrivningen godkänd och motsvarande uppgift (1, 2 eller 3 på tentamens del I) kan tillgodoräknas.
Kontrollskrivningen börjar vid angivens lektions början. Under de första femton minuterna får ingen lämna salen, och ingen släpps in efter de första femoton minuterna.

Bonuspoäng för överbetyg. Den löpande examinatione ger också möjlighet att lägga grunden för överbetyg på tenatan. Under kursens gång kan man erhålla totalt 3 bonuspoäng, som får adderas ett redan godkänt resultat på tentan. Dessa poäng hjälper dig alltså inte att bli godkänd på tentan, utan faller ut först när godkänt resultat uppnåtts.

1 bonuspoäng erhåller den som har minst 31 poäng totalt på de tre kontrollskrivningarna.

Inlämningsuppgiften ger möjlighet till ytterligare maximalt 2 bonuspoäng; för att få poäng för inlämningsuppgiften krävs förutom en godkänd skriftlig lösning också att man muntligen kan redogöra för sin lösning.

Tentamensskrivning

Tentamensskrivningen består av 10 uppgifter som maximalt ger 4 poäng vardera. Uppgifterna 1 - 6 (del I) testar grundläggande förståelse och färdigheter.

Uppgifterna 1 - 3 motsvaras av de tre lappskrivningarna; den som är godkänd på lappskrivning n erhåller automatiskt full poäng på uppgift nr n, och skall alltså inte lösa denna uppgift vid tentamenstillfället.

Uppgifterna 7 - 10 (del II) är lite mer krävande uppgifter; för de högra betygen krävs att man löser en del av dessa uppgifter.

Totalt kan alltså 40 poäng erhållas vid själva tentamenstillfället. Till detta kommer möjlig bounspoäng för den som har uppnått godkänt resultat (E eller högre): 1 bonuspong utgår till den som har minst 31 p totalt på lappskrivningarna och maximalt 2 bonuspoäng för den som har är godkänd på inlämningsuppgiften. 43 poäng är därmed maximalt resultat.

Bonuspoängen adderas till poängen från del II, som ger underlag för betygen A, B och C

Betygsgränser (preliminära):

  • För betyg A: 35 poäng, varav minst 12 poäng från del II inkl. bounuspoäng
  • För betyg B: 28 poäng, varav minst 8 poäng från del II inkl. bounuspoäng
  • För betyg C: 22 poäng, varav minst 4 poäng från del II inkl. bounuspoäng
  • För betyg D: 18 poäng
  • För betyg E: 16 poäng
  • För betyg Fx (underkänt med möjlighet att komplettera till betyg E): 13 - 14 poäng
Studenter som sedan tidigare läsår är registrerade på kursens äldre upplaga 5B1142 får betyg i skalan (U, 3, 4, 5). För betyg 3 krävs minst 16 poäng, för betyg 4 minst 22 poäng varav minst 4 poäng från del II (inkl bonus) och för betyg 5 krävs minst 35 poäng varav minst 12 poäng från del II (inkl bonus).

Tidpunkt för ordinarie tentamen är 18 december kl 8 - 13 . Obs: anmälan krävs.

Kompletteringen sker genom ett skriftligt prov inom en månad efter ordinarie tentamen. Komplettering under julomtentaperioden 9/1 2009 kl 10-12. Vid kompletteringen prövas speciellt kunskaper inom de områden av kursen där tentamensresultet var svagt.

Omtentamina. Den som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamen (trots ev komplettering) får göra ett nytt försök vid omtentamen. Poäng från den löpande examinationen får tillgodoräknas vid den omtentamen som ges under innevarande läsår - är man inte klar med kursen när nästa läsår börjar så får man börja om med kursen från början. Årets omtentamenstillfälle infaller någon i mitten av vårterminen.

Observera att på tentamen och lappskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna!

Kurslitteratur

  • Arne Persson och Lars-Christer Böiers, Analys i en variabel , 2:a upplagan. Studentlitteratur (2001).
  • Arne Persson och Lars-Christer Böiers, Övningar i analys i en variabel, Studentlitteratur (2007). (Tidigare upplagor 1- 4 utgivna av Lunds tekniska högskola/KFS förlag).
  • Lennart Andersson, Anders Grennberg m fl, Linjär algebra med geometri , 2:a upplagan. Studentlitteratur (1999).
    Säljs på THS bokhandel.
  • Kompletterande material som distribueras kurshemsidan.

    Nyheter

    Under kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter arkiveras sedan på Nyhetsarkivet. Webbsidan kommer att uppdateras flera gånger i veckan, så gå in ofta och använd reload-knappen flitigt!