KTH    |   Matematik    |


5B1121 Matematik baskurs ht 2005

Kursinformation

Allmänt

Välkommen till kursen 5B1121 Matematik baskurs, 4 poäng, som ges under första delen av höstterminen 2005. Kursansvarig föreläsare är Lars Filipsson och för övrig undervisning svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Rose-Marie Jansson. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering.

Mål och innehåll

Kursen är tänkt att vara en brygga mellan gymnasiestudier och KTH-studier i matematik och ge en stabil grund för vidare matematikstudier på högskolenivå. Kursen ska träna logiskt tänkande, öva räknefärdighet och lösningskontroll, samt ge övning i att skriva matematik. Innehållet är bland annat absolutbelopp, olikheter, vektorer, komplexa tal, exponentialfunktioner, logaritmer, trigonometri och induktion. Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken. En detaljerad beskrivning av innehållet i kursen med rekommenderade hemuppgifter vecka för vecka ges i kursplaneringen.

Undervisning

Undervisningen på kursen är fördelad på 16 timmar föreläsningar, 32 timmar lektioner och 16 timmar räkneövningar. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
  • Föreläsning. Innehåller i huvudsak översikter, principer och bakgrund, samt tips och allmän information om kursen. Alla administrativa frågor, om examination och dylikt, avhandlas här.
  • Lektion. Här sker det mesta av den huvudsakliga undervisningen på kursen. Första timmen av ett lektionspass gås aktuellt avsnitt igenom av läraren, andra timmen är det studentarbete i grupp följt av en kortare genomgång.
  • Räkneövning. Individuellt studentarbete under handledning. Inga lärargenomgångar förekommer, utan detta är främst tänkt som ett tillfälle för studenterna att ställa frågor. Andra timmen ges en kortare övningsskrivning för den som så vill.

Examination

Kursen avslutas med en skriftlig tentamen, men en stor del av examinationen sker löpande under kursen genom lappskrivningar.

Kursen är indelad i tre moment. För att bli godkänd på kursen måste man bli godkänd på samtliga tre moment plus att man måste erhålla ett visst antal poäng på en avslutande tentamen.

Tentamen innehåller 8 uppgifter. Uppgifterna 1-3 svarar precis mot de tre momenten i kursen och man löser bara de uppgifter som svarar mot moment som man inte redan blivit godkänd på under kursens gång. Dessa uppgifter är värda fyra poäng vardera och minst 3 poäng ger godkänt på momentet. Uppgifterna 4-8 poängsätts med maximalt 4 poäng vardera.

Betygsgränser (preliminära):

  • För betyg A och 5: godkänt på moment 1-3 och minst 15 poäng totalt på uppgifterna 4-8
  • För betyg B och 4: godkänt på moment 1-3 och minst 12 poäng totalt på uppgifterna 4-8
  • För betyg C och 4: godkänt på moment 1-3 och minst 10 poäng totalt på uppgifterna 4-8
  • För betyg D och 3: godkänt på moment 1-3 och minst 7 poäng totalt på uppgifterna 4-8
  • För betyg E och 3: godkänt på moment 1-3 och minst 5 poäng totalt på uppgifterna 4-8
Tidpunkt för ordinarie tentamen är 17 oktober kl 8-13. Obs: anmälan krävs.

Lappskrivningar. På varje moment ges en lappskrivning som innehåller tre uppgifter värda 3 poäng vardera. Minst 5 poäng totalt ger godkänt på momentet. Tidpunkter för lappskrivningarna är 19 september kl 13, 30 september kl 10 och 10 oktober kl 10.

Exempel: En student som får resultatet 4 poäng på lappskrivning 1, 7 poäng på lappskrivning 2 och 6 poäng på lappskrivning 3 är därmed godkänd på moment 2 och 3 och ska hoppa över uppgifterna 2 och 3 på tentan. För godkänt betyg på kursen måste denna student på tentan få minst 3 poäng (av 4) på uppgift 1 plus minst 5 poäng totalt på uppgifterna 4-8.

Komplettering. Den som blivit underkänd på tentamen men ligger nära gränsen för godkänt har en chans att komplettera till godkänt betyg (endast betyg E och 3). Rätt att komplettera har bara den som uppfyller ett av följande krav:

  • Godkänt på två moment och minst 5 poäng på uppgifterna 4-8 eller
  • Godkänt på samtliga tre moment och minst 3 poäng på uppgifterna 4-8.
Kompletteringen sker genom ett skriftligt prov inom en månad efter ordinarie tentamen. Tidpunkt för detta prov meddelas under kursen.

Omtentamina. Den som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamen (trots ev komplettering) får göra ett nytt försök vid omtentamen. Godkända lappskrivningar tillgodoräknas dock bara vid omtentamen under innevarande läsår - är man inte klar med kursen när nästa läsår börjar så får man börja om med kursen från början. Årets omtentamenstillfälle är planerat till 13 januari kl 8-13.

Observera att på tentamen och lappskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna!

Kurslitteratur

  • Mats Neymark: Matematisk grundkurs
  • Fredrik Albertson et al: Basfärdigheter i algebra. Säljs på THS bokhandel.

    Nyheter

    Under kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter arkiveras sedan på (In)aktuellt. Webbsidan kommer att uppdateras flera gånger i veckan, så gå in ofta och använd reload-knappen flitigt! Ta gärna hjälp av mattejouren.