KTH    |   Matematik    |


5B1121 Matematik baskurs ht 2006

Kursinformation

Allmänt

Välkommen till kursen 5B1121 Matematik baskurs, 4 poäng, som ges under första delen av höstterminen 2006 för D och OPEN. Kursansvarig föreläsare och examinator är Lars Filipsson och för övrig undervisning svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Rose-Marie Jansson. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering. Schemat för kursen finns på KTHs centrala schemagenerator eller här: schema för D och schema för OPEN.

Mål och innehåll

Kursen är tänkt att vara en brygga mellan gymnasiestudier och KTH-studier i matematik och ge en stabil grund för vidare matematikstudier på högskolenivå. Kursen ska träna logiskt tänkande, öva räknefärdighet och lösningskontroll, samt ge övning i att skriva matematik. Innehållet är bland annat ekvationslösning, absolutbelopp, olikheter, komplexa tal, exponentialfunktioner, logaritmer, trigonometri och induktion. Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken. En detaljerad beskrivning av innehållet i kursen med rekommenderade hemuppgifter vecka för vecka ges i kursplaneringen.

Undervisning

Undervisningen på kursen är fördelad på 16 timmar föreläsningar, 32 timmar lektioner och 16 timmar räkneövningar. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
  • Föreläsning. Innehåller i huvudsak översikter, principer och bakgrund, samt tips och allmän information om kursen. Alla administrativa frågor, om examination och dylikt, avhandlas här.
  • Lektion. Här sker det mesta av undervisningen på kursen. Ena timmen av ett lektionspass gås aktuellt avsnitt igenom av läraren, andra timmen är det studentarbete i grupp följt av en kortare genomgång.
  • Räkneövning. Individuellt studentarbete under handledning. Inga lärargenomgångar förekommer, utan detta är främst tänkt som ett tillfälle för studenterna att ställa frågor. Andra timmen ges ibland en kortare övningsskrivning för den som så vill.

Examination

Kursen avslutas med en skriftlig tentamen, men en stor del av examinationen sker löpande under kursen genom lappskrivningar.

Kursen är indelad i tre moment. Varje sådant moment avslutas med en lappskrivning, och varje lappskrivning motsvarar en uppgift på tentamen.

Tentamen innehåller 7 uppgifter som var och en kan ge maximalt 4 poäng. Uppgifterna 1-3 svarar precis mot de tre lappskrivningarna och av dessa uppgifter löser man bara dem som svarar mot lappskrivningar som man inte blivit godkänd på under kursens gång. Den som är godkänd på lappskrivning 1 får automatiskt 4 poäng på uppgift 1 på tentamen och samma princip gäller för de andra lappskrivningarna. Den som är godkänd på alla lappskrivningar har alltså 12 poäng tillgodo på tentamen och ska bara lösa uppgifterna 4-7. För godkänt betyg krävs 14 poäng totalt.

Betygsgränser (preliminära):

  • För betyg A och 5: 24 poäng
  • För betyg B och 4: 21 poäng
  • För betyg C och 4: 19 poäng
  • För betyg D och 3: 16 poäng
  • För betyg E och 3: 14 poäng
Tidpunkt för ordinarie tentamen är 11 oktober kl 8-13. Obs: anmälan krävs.

Lappskrivningar. På varje moment ges en lappskrivning som innehåller tre uppgifter värda 4 poäng vardera. Minst 7 poäng totalt ger godkänt på lappskrivningen. Tidpunkter för lappskrivningarna är 12 september kl 13, 22 september kl 13 och 5 oktober kl 10.

Extra bonuspoäng. Den som får ihop minst 31 poäng totalt på de tre lappskrivningarna belönas med en extra bonuspoäng till tentan (kan vara bra att ha t ex för den som siktar på högre betyg).

Exempel 1: En student som får resultatet 9 poäng på lappskrivning 1, 7 poäng på lappskrivning 2 och 6 poäng på lappskrivning 3 har därmed automatiskt 4 poäng på uppgift 1 och 4 poäng på uppgift 2 på tentan. Hon ska på tentan lösa uppgifterna 3-7 och behöver på dessa uppgifter skrapa ihop minst 6 poäng för att bli godkänd.

Exempel 2: En student som får resultatet 10 poäng på lappskrivning 1, 10 poäng på lappskrivning 2 och 11 poäng på lappskrivning 3 har därmed automatiskt 4 poäng på uppgifterna 1-3 på tentan och dessutom en extra bonuspoäng. Hon ska på tentan lösa uppgifterna 4-7 och behöver på dessa uppgifter skrapa ihop minst en poäng för att bli godkänd.

Komplettering. Den som blivit underkänd på tentamen men ligger nära gränsen för godkänt har en chans att komplettera till godkänt betyg (endast betyg E och 3). Rätt att komplettera har bara den som får minst 12 poäng på tentamen.

Kompletteringen sker genom ett skriftligt prov inom en månad efter ordinarie tentamen. Tidpunkt för detta prov meddelas under kursen.

Omtentamen. Den som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamen inkl komplettering får göra ett nytt försök vid omtentamen. Godkända lappskrivningar tillgodoräknas dock bara vid omtentamen under innevarande läsår - är man inte klar med kursen när nästa läsår börjar så får man börja om med kursen från början. Årets omtentamenstillfälle är planerat till 16 januari kl 8-13. Obs: anmälan krävs. Det är tillåtet att tentera om för att höja sitt betyg.

Observera att på tentamen och lappskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna!

Kurslitteratur

För Öppen ingång:

  • Arne Persson och Lars-Christer Böiers: Analys i en variabel
  • Övningar i Analys i en variabel

    För Datateknik:

  • Arne Persson och Lars-Christer Böiers: Särtryck ur Analys i en variabel innehållande kapitel 0 och 1, övningar till motsvarande kapitel.
  • Tomas Ekholm: Kompletteringskompendium

    Nyheter

    Under kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter samlas sedan på (In)aktuellt. Webbsidan kommer att uppdateras flera gånger i veckan, så gå in ofta och använd reload-knappen flitigt! Ta gärna hjälp av mattejouren.