Matematik    |   KTH    |


5B1121 Matematik baskurs ht 2006

(In)aktuellt

Här samlas alla meddelanden som läggs ut i Aktuellt-rutan under kursens gång.
20 oktober
Tentorna finns att hämta ut på elevexpeditionen vid Institutionen för matematik. Rätt att komplettera har den som fått 12 eller 13 poäng. Kompletteringen äger rum den 7 november kl 15.00 i sal E32 och är ett skriftligt prov med 2 uppgifter, en på moment 2 och en på moment 3. Maximalt 4 poäng per uppgift kan man få och minst 5 poäng totalt ger godkänt. Den som är underkänd utan rätt att komplettera får skriva omtentamen den 16 januari. Till denna omtentamen (men inte till senare omtentamina) tar man med sig sina lappskrivningsresultat från kursen. Den som vill skriva omtentan för att höja sitt betyg kan göra det. Lappskrivningarna räknas för detta ändamål också (men bara vid denna omtentamen). Man kan aldrig sänka sitt betyg.
18 oktober
Tentaresultaten är nu på väg in i "mina sidor". Den som har 12 eller 13 poäng är underkänd men har rätt att försöka komplettera upp till godkänd (betyg 3). Kompletteringen är ett skriftligt prov som äger rum den 7 november klockan 15.00 i sal E32. Jag återkommer med mer information om provet senare på denna plats.
15 oktober
Tentan haller pa att rattas for fullt. Resultaten kommer att vara tillgangliga via "mina sidor" pa onsdag-torsdag. OBS: de som far 12 eller 13 poang ar underkanda men har mojlighet att komplettera till godkant. Hor av er till mig om ni ligger i den kategorin. Erbjudandet om komplettering ar tidsbegransat till en manad.
11oktober
Här är ett lösningsförslag till tentan idag.
9 oktober
Det finns nagra gamla tentor att ova pa.
7 oktober
Tentan sker onsdagen den 11 oktober kl 8.00-13.00 i Q-huset, salarna listas har. Ta hjalp av matematikjouren. Hjälp till att göra kursen bättre, svara på denna enkät. Jag onskar er alla lycka till!
6 oktober
Rapport från senaste kursnämndsmötet finns nu utlagt på Kursnämndssidan.
6 oktober
Matematikjouren har oppet mandag och tisdag, klicka pa lanken har till vanster.
5 oktober
Losningsforslag till Lappskrivning 3 ligger under ratt lank har till vanster. Under utdelat material finns nu grupparbeten och ovningsrakningar och extra uppgifter for hela kursen. Obs att det har tillkommit en omgang extra uppgifter att trana pa infor tentan! Lycka till!
4 oktober
Hjälp till att göra kursen bättre, svara på denna enkät.
4 oktober
Dagens föreläsningspass innehöll en gästföreläsning av Jan Scheffel och en repetition av moment 3 av yours truly. Här är några informationsbitar att tugga på: Lappskrivning 3 går imorgon torsdag, rättas omedelbart och lämnas tillbaka till er på lektionen på fredag förmiddag. Gå till samma lärare som ni skrev provet hos! Kursnämnden sammanträder torsdag 5 oktober kl 15.15 i mitt rum på matteinstitutionen (klocktornet i huvudbyggnaden, Lindstedtsvägen 25). Alla som vill får träffa mig på fredag den 6 oktober kl 12-13 i sal Q1. Jag har med mig resultatlistor.
29 september
Gästföreläsare Stefan Arnborg talade om rekursion och induktion med tillämpningar och jag själv talade om komplexa tal på föreläsningen idag. Öppen ingång läser om komplexa tal i Appendix 1 i kursboken, Data läser om komplexa tal i Kompletteringskompendiet (finns att köpa på matteinstitutionens elevexpedition för en otroligt billig penning). Öva flitigt nu!
28 september
Under länken utdelat material ligger nu några extra uppgifter att träna på inför lappskrivning 3.
27 september
På fredag den 29 september görs en liten omkastning av innehållet jämfört med vad som står i kursplaneringen. Föreläsningen handlar om komplexa tal och tillämpningar av matematisk induktion (det senare står gästföreläsare Stefan Arnborg för). Lektionen handlar om komplexa tal. Lektionen den 2/10 som enligt kursplaneringen skulle ha handlat om komplexa tal handlar då istället om arcusfunktioner och induktion. På föreläsningen den 4/10 blir det dels en repetition av moment 3, dels en gästföreläsning (av Jan Scheffel) om tillämpningar av logaritmer och trigonometri.
25 september
Forelasningen idag agnades at enhetscirkeln, avsnitt 1.9 i boken. Nu ar tid att trana pa sin och cos, tan och cot. Kor hart! Och anmal er till tentan!
22 september
Losningsforslag till dagens lappskrivning finns under lamplig lank till vanster. Anmal er genast till tentan! Snart kan det vara for sent!
21 september
Nu kan man anmäla sig till tentan. Gör det! Anmälningstiden går ut i mitten av nästa vecka. Den som inte anmäler sig riskerar att inte få skriva tentan.
20 september
Dagens forelasning handlade om kapitel 1.8 i boken, mest om inversa funktioner. Det ar viktigt att ni kan avgora om en funktion har invers eller inte, bestamma inversen och hitta inversens definitions- och vardemangd. Trana under lektionen imorgon. Under lektionen pa fredag blir det en kort repetition av summor och binomialformeln. Viktigt, viktigt! Under kursnamndsmotet idag framkom bade kritik och berom. Protokoll finns pa kursnamndssidan. Nu ska det ga att anmala sig till tentan via mina sidor.
18 september
Lösningsförslag till Lappskrivning 1 ligger på därför avsedd plats. Klicka på Lappskrivningar här till vänster. Inför Lappskrivning 2 har jag lagt ut några extra uppgifter under länken Utdelat material.
9 september
Länken Utdelat material här till vänster rymmer gamla grupparbeten och övningsprov och där finns också extra uppgifter att träna på inför Lappskrivningen på tisdag. På Lappskrivningen gäller: inga hjälpmedel, inga toabesök, man får inte komma mer än 15 minuter för sent, alla misstänkta försök till fusk rapporteras till rektor. Lycka till!
7 september
Under forelasningen igar gick jag igenom absolutbelopp och polynom. Faktorsatsen bevisades. Det som ar extremt viktigt nu ar att alla lar sig tekniken att dela upp i olika fall for att losa ekvationer och olikheter dar absolutbelopp ingar. Det far ni trana pa under torsdagens lektion. Under fredagens lektion handlar det om att losa polynomekvationer och faktorisera polynom med hjalp av faktorsatsen. For andragradspolynom ar det latt att hitta nollstallena med "pq-formeln" men for hogre grads polynom far man forsoka gissa ett nollstalle (hur man gissar tas upp pa lektionen imorgon!), sedan dividerar man bort en faktor (x minus nollstallet) och sa gor man samma procedur med kvoten. Man fortsatter sa tills man har kommit ner till ett andragradsuttryck da man kan anvanda "pq-formeln".
31 augusti
Kursen har startat! Första föreläsningen innehöll en del om tal, ungefär motsvarande avsnitt 0.1 i kursboken fast med lite utvikningar. Nu bör man skaffa boken, se Kursinformation här till vänster, och läsa avsnitt 0.1-0.3. Under första lektionen på måndag kommer ni själva att få lösa uppgifter på dessa avsnitt. Se till att vara förberedda, den som halkar efter kan få svårt att komma ifatt.
27 augusti 2006
Schemat har ändrats något beträffande salar. Den som har ett schema som är äldre än ett par dagar bör gå in igen på KTHs schemagenerator och få ett nytt. Eller titta här: schema för D och schema för OPEN.
18 juni 2006
Nu är kurshemsidan färdig så när som på smärre justeringar. Klicka på länkarna till vänster och läs om hur kursen är upplagd. Mycket nöje!
9 juni 2006
Här ska kurshemsidan ta form inom kort. Kursstart sker torsdagen den 31/8 kl 08.15 i sal Q1. Välkomna!

Lars Filipsson, Kursansvarig föreläsare och examinator