Kursinformation - 5B1141 Analytiska metoder och linjär algebra

Inst. för Matematik    |   KTH    |


Kursinformation

5B1141 Amelia 2 för IT vt 2004

Allmänt

Kursen 5B1141 Analytiska metoder och linjär algebra ger 8 kurspoäng och hålls under våren 2004. Kursansvarig är Andreas Nilsson. För lektionerna svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Rose-Marie Jansson. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering. Ta gärna hjälp av Mattejouren som är öppen måndagar och onsdagar 17-19.

Mål och innehåll

Kursen består av två huvuddelar, linjär algebra (linjära avbildningar, linjärt beroende/oberoende, transformationer, egenvektorer, egenvärden, diagonalisering, andragradskurvor och -ytor) och flervariabelanalys (funktioner i flera variabler, parameterkurvor, gränsvärde, kontinuitet, partiella derivator, tangentplan, implicit definierade funktioner, Taylors formel, extremvärden, multipelintegraler, vektorfält) och den handlar mycket om dessa områdens klassiska problemlösningsmetoder. Men kursmålen gäller inte bara räkning och problemlösning. Det handlar också om att lära sig förstå grundbegreppen ordentligt, att lära sig resonera på ett matematiskt korrekt sätt och att kunna ställa upp matematiska modeller. Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken. Dessutom ska kursen träna deltagarna i kritiskt tänkande, muntlig och skriftlig kommunikation, projektarbete, samarbete och ansvarstagande. En detaljerad beskrivning av kursens innehåll ges i kursplaneringen.

Kursfilosofi

Kursen är en gemensam angelägenhet för lärare och kursdeltagare, där varje deltagare ska utnyttja kursen till att utvecklas och lära sig så mycket som möjligt och lärarna ska göra sitt bästa för att stödja detta. En viktig del av upplägget på den här kursen är den kontinuerliga examinationen, och för att den ska fungera är det viktigt att alla tar ansvar för att grupparbeten och annat sköts på ett bra sätt. Samarbeta gärna och utnyttja de lärarresurser som står till förfogande, men att plagiera andras arbeten eller åka snålskjuts är naturligtvis strängt förbjudet.

Undervisning

Det ges 60 timmar föreläsningar och 60 timmar lektioner under de 15 veckorna som kursen pågår. Det är naturligtvis individuellt, men räkna med att det därutöver kommer krävas minst lika många timmar till av hemarbete för att klara kursen.

Examination

Kursen avslutas med en skriftlig tentamen, men en stor del av examinationen sker löpande under kursen genom grupparbeten, kontrollskrivningar och redovisningar. Så här är det:

Kursen är indelad i fem moment. För att bli godkänd på kursen måste man bli godkänd på samtliga moment plus att man måste erhålla ett visst antal poäng på den avslutande tentamen, se nedan.

Varje moment examineras löpande genom:

  • en kontrollskrivning
  • ett grupparbete
  • en begreppsuppgift
  • en resonemangsuppgift

Tentan innehåller 10 uppgifter. Uppgifterna 1-5 svarar precis mot de fem momenten i kursen. Dessa uppgifter bedöms på skalan godkänd/ej godkänd. Avklarade moment räknas som godkänt på motsvarande uppgift. Uppgifterna 6-10 poängsätts med maximalt 4 poäng vardera.

Betygsgränser:

  • För betyg 3: godkänt på moment 1-5 och minst 3 poäng totalt på uppgifterna 6-10 på tentan
  • För betyg 4: godkänt på moment 1-5 och minst 7 poäng totalt på uppgifterna 6-10 på tentan
  • För betyg 5: godkänt på moment 1-5 och minst 12 poäng totalt på uppgifterna 6-10 på tentan
Observera att på tentamen och vid kontrollskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna. Läs mer om den kontinuerliga examinationen . Bonuspoängen gäller fram till nästa års kursstart.

Kurslitteratur

  • E. Petermann: Analytiska metoder II, ISBN 91-44-01457-0.
  • A. Falkne, B. Krakus: Analytiska metoder II, övningsbok, ISBN 91-44-01495-3.
  • Eike Petermann: Linjär geometri och algebra.