KTH    |   Matematik    |


5B1142 Envariabelanalys och linjär algebra ht 2006

Kursinformation

Allmänt

Välkommen till 5B1142 Envariabelanalys och Linjär algebra, 6 poäng, som ges under andra delen av höstterminen 2006. Kursansvarig föreläsare är Hans Thunberg och för övrig undervisning svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Rose-Marie Jansson. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering.

Mål och innehåll

Som namnet anger handlar kursen om analys (gränsvärden, derivator och integraler) i en variabel och om linjär algebra (vektorer, linjära ekvationssystem, linjär geometri, matriser och determinanter). Begreppen i analysen känner du igen från gymnasiet, här ges de fördjupning, tillämpning och ytterligare träning. Linjär algebra är förmodligen nytt för de flesta av er. Kursen 5B1141 under vårterminen bygger vidare med mera linjär algebra samt analys i flera variabler.
Att förstå begrepp och definitioner, och att kunna härleda och tillämpa satser och formler är lika viktigt som att öva upp sin räkneförmåga; det är två sidor av samma mynt. En inlämningsuppgift ger tillfälle i att öva sig att i att presentera matematik muntligt och skriftligt. Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken. En detaljerad beskrivning av innehållet i kursen med rekommenderade hemuppgifter vecka för vecka ges i kursplaneringen.

Undervisning

Undervisningen på kursen är fördelad på 64 timmar (dvs 32 tillfällen om 2 timmar) föreläsningar och 32 timmar (dvs 16 tillfällen om 2 timmar) lektioner. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
  • Föreläsning. Genomgång av begrepp, teori och beräkningstekniker samt exempel på problemlösning. Dessutom ges tips och allmän information om kursen. Alla administrativa frågor, om examination och dylikt, avhandlas också här.
  • Lektion. Här är det ert egna arbete som står i fokus i form av t ex mindre grupparbeten kring problemlösning och övningsskrivningar. Du har också möjlighet att ställa frågor till och diskutera med din lärare (utnyttja denna möjlighet!). Kursens tre lappskrivningar genomförs också på lektionstid, liksom en muntlig redovisning av kursens inlämningsuppgift.
Utnyttja också Matematikjouren, där kan du få ytterligare hjälp.

Examination

Examinationen sker dels löpande under kursens gång och dels med en avslutande tentamen.

Den löpande examinationen består av fyra olika moment: LE1 (lappskrivning), LE2 (lappskrivning), LE3 (inlämningsuppgift) samt LE4 (lappskrivning). Dessa svarar i grova drag mot varsin fjärdel av kursen (se kursplaneringen ). En lappskrivning består av 3 uppgifter om vardera 4 poäng, får man 7 poäng eller mer är lappskrivningen godkänd och motsvarande uppgift (1,2, eller 4) på tentamen kan tillgodoräknas. Godkänt resultat på inlämningsuppgiften LE3 tillgodoräknas mot uppgift 3 på tentamen; för godkänt på inlämningsuppgiften krävs förutom en godkänd skriftlig lösning också att man muntligen kan redogöra för sin lösning. Dessutom utgår en extra bonuspoäng att räkna vid tentamen till den som är godkänd på inlämningsuppgiften LE3 och har sammanlagt minst 30 poäng på de tre lappskrivningarna.

Tentamensskrivningen består av 8 uppgifter.

  • Uppgifterna 1 - 4 ger maximalt 4 poäng vardera och motsvaras av de fyra momenten i den löpande examinationen; den som är godkänd på löpande examination LEn erhåller automatiskt 4 poäng på uppgift nr n, och skall alltså inte lösa denna uppgift vid tentamenstillfället.
  • Uppgifterna 5 - 8 ger maximalt 5 poäng vardera.
Totalt kan alltså 36 poäng erhållas vid tentamenstillfället, till detta kommer 1 möjlig bounspoäng enligt ovan för den som har mycket bra resultat på den löpande examinationen.

Betygsgränser (preliminära):

  • För betyg A och 5: minst 30 poäng
  • För betyg B och 4: 27 - 29 poäng
  • För betyg C och 4: 24 - 27 poäng
  • För betyg D och 3: 21 - 24 poäng
  • För betyg E och 3: 19 - 21 poäng
Tidpunkt för ordinarie tentamen är 20 december kl 14 - 19. Obs: anmälan krävs.

Komplettering. Den som blivit underkänd på tentamen men ligger nära gränsen för godkänt har en chans att komplettera till godkänt betyg (endast betyg E och 3). Rätt att komplettera har bara den som har 16 - 18 poäng. Kompletteringen sker genom ett skriftligt prov inom en månad efter ordinarie tentamen. Om inget annat meddelas genomsförs komplettering under julomtentaperioden 8/1 - 16/1 2007. Vid kompletteringen prövas speciellt kunskaper inom de områden av kursen där tentamensresultet var svagt.

Omtentamina. Den som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamen (trots ev komplettering) får göra ett nytt försök vid omtentamen. Poäng från den löpande examinationen får tillgodoräknas vid den omtentamen som ges under innevarande läsår - är man inte klar med kursen när nästa läsår börjar så får man börja om med kursen från början. Årets omtentamenstillfälle infaller preliminärt under perioden 31/5 - 9/6 2007.

Observera att på tentamen och lappskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna!

Kurslitteratur

  • Arne Persson och Lars-Christer Böiers, Analys i en variabel , 2:a upplagan. Studentlitteratur (2001).
  • Övningar i analys i en variabel, 4:e upplagan. Lunds tekniska högskola/KFS förlag (2001).
  • Lennart Andersson, Anders Grennberg m fl, Linjär algebra med geometri , 2:a upplagan. Studentlitteratur (1999).
    Säljs på THS bokhandel.
  • Kompletterande material om serier och l'Hospitals regel. Distribueras via kurshemsidan.

    Nyheter

    Under kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter arkiveras sedan på (In)aktuellt. Webbsidan kommer att uppdateras flera gånger i veckan, så gå in ofta och använd reload-knappen flitigt! Ta gärna hjälp av mattejouren.