KTH    |   Matematik    |


5B1147 Envariabelanalys per 3 vt 2007

Kursinformation

Allmänt

Välkommen till 5B1147 envariabelanalys, 5 poäng, som ges under period 3, vt 2007. Kursansvarig föreläsare är Karim Daho och för övrig undervisning svarar dessa lärare. Kurssekreterare är Kerstin engstrand. Kurssekreteraren svarar bara på frågor om registrering och rapportering.

Mål och innehåll

Som namnet anger handlar kursen om analys (gränsvärden, derivator och integraler) i envariabel . Begreppen i analysen känner du igen från gymnasiet, här ges de fördjupning, tillämpning och ytterligare träning.
Att förstå begrepp och definitioner, och att kunna härleda och tillämpa satser och formler är lika viktigt som att öva upp sin räkneförmåga; det är två sidor av samma mynt. Läs mer om mål och innehåll i Studiehandboken. En detaljerad beskrivning av innehållet i kursen med rekommenderade hemuppgifter vecka för vecka ges i kursplaneringen.

Undervisning

Undervisningen på kursen är fördelad på 50 timmar föreläsningar, 25 timmar övningar. Räkna med att det krävs minst lika många timmar till av eget arbete för att klara kursen. Så här är de olika undervisningspassen tänkta att fungera:
  • Föreläsning. Genomgång av centrala begrepp och tekniker, samt tips och allmän information om kursen. Alla administrativa frågor, om examination och dylikt, avhandlas här.
  • Övningar. Lärarledda övningar och studentarbete. Kursens fyra kontrollskrivningar ges också på övningstid.

Några studieråd

Övningarna bör du i första hand utnyttja genom att ställa frågor och diskutera med övningsledarna eller studiekamrater. Det är viktigt att du utnyttjar ditt arbete effektivt så att du lär dig maximalt av varje övningsuppgift du arbetar med. Några små frågor du ställa dig själv då du löser övningsuppgifterna är:
•    Varför skall jag lösa denna uppgift? Vad skall jag lära av den? Vilken del av teorin skall uppgiften belysa?
•    Kan man ha en uppfattning om svaret utan att först lösa uppgiften? Då du löst en uppgift: är svaret rimligt?
•    Kan man lösa uppgiften på fler sätt? Hur ändras lösningen och svaret om man ändrar vissa parametrar/värden/uttryck?
•    Har jag förstått lösnings idén? Är idén allmängiltig? Har jag förstått teorin uppgiften skall belysa?
•    Då du är klart med uppgifterna till ett visst avsnitt: Finns det något jag behöver träna mer på? Något som inte kommit med?

Examination och kontrollskrivningar:Löpande examination

Kursen är indelad i fyra moduler och en MATLAB laboration

De fyra modulerna examineras  under kursens gång med fyra kontrollskrivningar.OBS! REGLER FÖR KONTROLLSKRIVNINGARNA
Varje godkänd modul x, 1≤x≤4 ger godkänd (3 poäng) på tal x , 1≤x≤4 på tentan.
MATLAB laboration ger 3 högst bonuspoäng på tentan. DVS
Dessa består av tre tal à 3poäng,för godkänd krävs 5poäng av total 9 poäng.
Tid 60 min.
Är man godkänd i KS nr x 1≤x≤4 ger att man hoppar över tal x =tillgodoräknar tal x på tentamen.

Är man godkänd på KS nr x, då skall motsvarande tal x inte räknas om på tentamen!

Tentamen innehåller 8 uppgifter. Uppgifterna 1-4 svarar precis mot de fyra modulerna i kursen och man löser bara de uppgifter som svarar mot moduler som man inte redan blivit godkänd på underkursens gång. Uppgifterna 5-8 poängsätts med maximalt 4 poäng vardera.

Betygsgränser (preliminära):
 Tentamen består alltså av 8 tal ( 4 tal à 3p och 4 tal à 4p)  med total summa 28 poäng.
 Av dessa 28p krävs minst 14p för att bli godkänd(=betyg 3), för betyg 4 krävs minst 19 och betyg 5 minst 24p.


Tidpunkt för ordinarie tentamen är 13 mars kl 8.00-13.00. Obs: anmälan krävs14 dagar innan tentamen.
Obs! Om du har problem med anmälan så skall du kontakta kurssekreteraren Kerstin engstrand

Kontrollskrivningar. På modul 1, 2 ,3 och  4 ges en kontrollskrivning som innehåller tre uppgifter värda 3 poäng vardera. Minst 5 poäng totalt ger godkänt på modulen. Kontrollskrivningarna ges under lektionstid första timmen.

Komplettering vid 13p. Den som blivit underkänd på tentamen men ligger nära gränsen för godkänt har en chans att komplettera till godkänt betyg (endast betyg 3).

Kompletteringen sker genom ett skriftligt prov inom en månad efter ordinarie tentamen. Tidpunkt för detta prov meddelas under kursen.

Omtentamina. Den som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamen (trots ev komplettering) får göra ett nytt försök vid omtentamen. Godkända moduler tillgodoräknas dock bara vid omtentamen under innevarande läsår - är man inte klar med kursen när nästa läsår börjar så får man börja om med kursen från början. Årets omtentamenstillfälle infaller  31 maj 2007, kl 8.00-13.00.

Observera att på tentamen och kontrollskrivningar är inga hjälpmedel tillåtna!

Kurslitteratur

  • Arne Persson och Lars-Christer Böiers, Analys i en variabel, 2:a upplagan. Studentlitteratur (2001).
  • Övningar i analys i en variabel, 4:e upplagan. Lunds tekniska högskola/KFS förlag (2001).
  • Säljs på THS bokhandel.
    Stencilen : kompletterande kurslitteratur om serier som hamtas HÄR
     

    Nyheter

    Under kursens gång kommer meddelanden och nyheter om kursen fortlöpande att läggas in i Aktuellt-rutan på kursens webbsida, dessa nyheter arkiveras sedan på (In)aktuellt. Webbsidan kommer att uppdateras flera gånger i veckan, så gå in ofta och använd reload-knappen flitigt! Ta gärna hjälp av mattejouren.