KTH    |   Matematik    |


Inaktuellt

Här lagras alla gamla aktuellt-notiser från kursen i Komplex analys!

19 februari
På föreläsningen idag talade vi om argumentprincipen och Rouches sats samt lite om Laplacetransformen, dynamiska system och Nyquists kriterium. Datorlaborationen ska lämnas in senast imorgon tisdag klockan 12 till respektive assistent. Den muntliga redovisningen äger rum måndagen den 26 februari kl 10.15-11.00 vid övningen. Deadlines är strikta och det går inte att lämna in respektive redovisa senare.
18 februari
Har ar Resultatfilen efter lappskrivning 2.
16 februari
Här är lösningsförslag till dagens lappskrivning. Det är skrivet i all hast. Hoppas det gick bra för er alla!
14 februari
På fredag äger Lappskrivning 2 rum i salarna Q 23-25, 32-34, precis som förra gången. Under rubriken lappskrivningar längre ner på denna sida har jag lagt länkar till ett par tidigare årgångar av lappskrivning 2. Läs och begrunda. Under föreläsningen imorgon torsdag gör jag en repetition av materialet från den här delen av kursen och räknar några exempel. De sidor i boken det gäller är 192-375. Jag önskar er alla lycka till på lappskrivningen!
7 februari
Har ar resultatfilen efter forsta lappskrivningen. Pa forelasningen imorgon torsdag lamnas skrivningarna tillbaka, da far ni ocksa veta ert alias. Forelasningen imorgon agnas at serier, dvs inledingen pa kapitel 5 i boken. Vi ligger helt i fas med planeringen.
2 februari
Här är ett Lösningsförslag till dagens lappskrivning. Hoppas det gick bra för er alla!
2 februari
Dagens lappskrivning äger rum kl 13.15-15 i salarna Q 23-25, 32-34. Observera följande: den som kommer mer än 15 minuter för sent blir inte insläppt, och under de första 15 minuterna får ingen lämna skrivsalen (ens för att lämna in blankt). Inga toalettbesök. Inga hjälpmedel. Leg-kontroll. Lycka till!
Föreläsningarna denna vecka har mest handlat om kurvintegraler i komplexa planet. Greens formel, Cauchy-Goursats sats, Cauchys integralformel, Deformation av konturer, Integralkalkylens fundamentalsats är några nyckelord. Vi får anledning att återkomma till ämnet efter lappskrivningen.
25 januari
Vad föreläsningarna beträffar så är vi nu klara med kapitel 3 (och har till och med tjuvstartat med kapitel 4). Det man som student behöver göra nu är framför allt att med penna och papper jobba sig igenom bokens kap 3 och dess övningsuppgifter. Kavla upp ärmarna alltså och jobba. Är man osäker på kurvintegraler från diff o int så bör man kanske slå upp Persson & Böiers bok Analys i flera variabler och repetera lite inför nästa vecka.
23 januari
Föreläsningarna följer nu den upplagda planen ganska väl (se längre ner på denna kurshemsida). Idag pratade vi om harmoniska funktioner och deras tillämpningar (kap 2.5 och 2.6) och fick se hur det komplexa synsättet faktiskt kan vara till hjälp när man studerar reella tillämpningar. Igår höll vi på med Caucy-Riemanns ekvationer och härledde komplexa deriveringsregler (kap 2.1-2.4). Imorgon fortsätter vi med kapitel 3 i boken. Det vi håller på med just nu är att bygga upp klassen av elementära analytiska funktioner och lära oss hur de funkar, räkna med dem, derivera dem osv. Snart börjar vi integrera också!
18 januari
Idag inneholl forelasningen en oversikt over kursen med en del svepande formuleringar som vi senare ska precisera. Nagra saker gjorde vi dock i detalj redan idag, t ex definierade vad som menas med en analytisk funktion och harledde Cauchy-Riemanns ekvationer. Vi sa ocksa att Cauchys integralformel egentligen innehaller det mesta av kursen, mycket kan utvinnas ur den. Missa inte den nar den pa riktigt kommer in i kursen. Lektionen imorgon ingar inte i den obligatoriska kursen 5B1201 i komplex analys utan ingar i en sarskild serie lektioner for de studenter som vill ha extra djup matematisk teori. Ovningarna imorgon eftermiddag ingar dock for alla och har ar Michael Bjorklunds grupp nagot mer teoretiskt avancerad an de ovriga.
17 januari 2007
Kursen är igång. Första föreläsningen idag innehöll mest prat runtomkring ämnet. Vi diskuterade komplexa (och andra) tal ur en filosofisk synvinkel och började sökandet efter vad komplex analys egentligen kan vara för ett ämne. För att komma i rätt stämning härledde vi Cardanos formel för lösningen av tredjegradsekvationen.
8 december
Välkomna till kursen i Komplex analys! Kursstart den 17 januari kl 08.15 i sal M2. Denna kurswebb är ännu bara under uppbyggnad och mycket kan komma att ändras.

Lars Filipsson
kursansvarig och examinator


Tillbaka till sidan för Komplex analys