Examinationsregler för SF1915 Sannolikhetsteori och statistik för CMAST/CITEH  under period 1 ht 2022

För att bli godkänd på kursen krävs godkänd skriftlig tentamen.

Skriftlig tentamen

Den skriftliga tentamen består av två delar, benämnda del I och del II. Del I består av 12 uppgifter, där varje korrekt svar ger en poäng. På denna del skall endast svar anges, antingen i form av ett numeriskt värde eller i form av val av ett av de möjliga svarsalternativen. För att bli godkänd på tentamen krävs minst 9 poäng på del I. Möjlighet att komplettera ges för tentander med 8 poäng på del I. 

Del II består av 4 uppgifter och varje korrekt lösning ger 10 poäng. Del II rättas bara för tentander som har fått minst 8 poäng på del I. Poäng på del II krävs för högre betyg än E. På del II skall resonemang och uträkningar redovisas och vara så utförliga och väl motiverade att de är lätta att följa. 

Betygskriterier

Betygen A-E sätts utgående från det antal poäng som erhållits på del II på tentamen. Betyg sätts enligt följande riktlinjer. Avsteg kan i vissa fall göras från riktlinjerna.

Poäng på Del II Betyg
0 - 9 E
10 - 16 D
17 - 23 C
24 - 30 B
31 - 40* A

*Obs! För att erhålla betyget A krävs dessutom minst 6 poäng på uppgift 4 på del II.

Bonuspoäng

Studenter som är godkända på kontrollskrivningen behöver ej besvara uppgift 1-3 på del I av tentamen utan får tillgodoräkna sig dessa tre uppgifter. Studenter som är godkända på datorlaboration 2 behöver ej besvara uppgift 12 på del I av tentamen utan får tillgodoräkna sig denna uppgift. De får dessutom 3 bonuspoäng på del II av tentamen. Bonuspoängen gäller på det ordinarie tentamenstillfället och det första omtentamenstillfället.

Komplettering

Studenter som får 8 poäng på del I på tentamen kommer att ges möjlighet att komplettera sitt resultat för att bli godkänd på kursen. Kursbetyget för studenter som godkänts på kompletteringen avgörs av studentens resultat på del II av tentamen. Ett kompletteringstillfälle kommer att ordnas efter att tentamensresultatet har meddelats. Dag, tid och lokal för kompletteringstillfället kommer att meddelas de berörda på lämpligt sätt. Komplettering av kompletteringsskrivningen medges ej. 

Tillåtna hjälpmedel

Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är miniräknare (dock ej manual till miniräknaren), formelsamling och tabellsamlingi matematisk statistik. Varje tentand måste medföra en egen miniräknare. Institutionen har ingen möjlighet att låna ut miniräknare vid tentamen. Formel- och tabellsamling delas ut vid tentamen.

Tentamensanmälan

Anmälan till tentamen är obligatorisk och skall ske via Ladok för studenter.

Salstilldelning

studentexpeditionens hemsida finns administrativ information rörande anmälningstider till tentamina.

Delgivande av tentamensresultat

Tentamensresultatet rapporteras till betygdatasystemet LADOK senast tre arbetsveckor efter tentamen. Därefter visas tentamina på studentexpeditionen. Tentamina kommer att vara tillgängliga där från och med den tidpunkt då tentamensresultatet rapporteras till och med sju veckor efter den dag då tentamen ägde rum eller den dag som anges på tentamen.


Stöd för studenter med funktionsnedsättning

Studenter med funktionsnedsättning kan ha rätt till visst stöd vid bland annat examination. Funka har samordnare som arbetar med pedagogiskt stöd åt studenter vid KTH. Kontakta dem på funka@kth.se om du har frågor eller om du behöver stöd i dina studier. Läs mer om stöd för studenter vid funktions­nedsättning på:www.kth.se/funka

Studenter som har fått rekommendation om stöd vid examination där det krävs ett aktivt godkännande av examinator behöver ansöka om detta via ett webb-formulär vid kursstart. Blanketten hittar du här: https://www.kth.se/student/studentliv/funktionsnedsattning/anmalan-att-anvanda-kompensatoriskt-stod-vid-examination-1.942965 (Länkar till en extern sida.) (Länkar till en extern sida.)

Innan du kontaktar Funka var snäll och läs noggrant igenom informationen gällande vilka stödanpassningar du aktivt behöver ansöka om inom tre veckor efter kursstart och vilka som ges per automatik via TentaFunka (ingen ansökning krävs i så fall).  

Innan du fyller i ansökningsblanketten  var snäll och läs noggrant igenom informationen gällande vilka stödanpassningar som är godkända på kursen och vilka som inte är godkända. Se här:

Information finns här SF1915

Plussning

Studenter som önskar plussa på kursen kan anmäla detta till studentexpeditionen eller genom att skicka denna blankett dit.

Kontrollskrivning

En frivillig kontrollskrivning (KS) kommer att äga rum cirka tre veckor efter kursens start. Kontrollskrivningen består av fem uppgifter baserade på kapitel 2-5 i kurslitteraturen. De studenter som svarar rätt på minst tre av uppgifterna får tillgodoräkna sig uppgift 1-3 på del I på den ordinarie tentamen och på första omtentamenstillfället. Tillåtna hjälpmedel på kontrollskrivningen är endast miniräknare, dvs varken formelsamling eller tabellsamling.

Anmälan till kontrollskrivningen är obligatorisk för de som önskar skriva denna och skall ske via Ladok för studenter.

Datorlaborationer

Utöver föreläsningar och övningar innehåller kursen två frivilliga datorlaborationer. Studenter som godkänts på den andra av dessa laborationer får tillgodoräkna sig uppgift 12 på del I och får dessutom 3 bonuspoäng på del II av den ordinarie tentamen och det första omtentamenstillfället.

Laboration 1 är både en introduktion till hur man använder MATLAB i sannolikhetsteori och statistik och en förberedelse till den andra datorlaborationen. Det finns möjlighet att få handledning på denna laboration under ett schemalagt laborationspass.

Laboration 2 som är den bonusgrundande datorlaborationen utförs i grupper om 2 studenter, men de skriftliga förberedelseuppgifterna ska lösas individuellt. Varje grupp kommer att få boka ett femton minuter långt redovisningstillfälle i datorsal. Både de skriftliga individuella förberedelseuppgifterna och laborationsuppgifterna måste vara färdigställda före redovisningstillfället. Det kommer inte att ges möjlighet till handledning i datorsal, men det finns möjlighet att i begränsad omfattning fråga övningsledarna om hjälp i samband med övningsundervisningen.

Redovisningstillfällen för datorlaboration 2 kommer att bokas i kalendern i Canvas och detaljerad information om hur detta görs skickas ut under kursens gång.

Syftet med datorlaborationerna är att ge en fördjupad förståelse för de begrepp och den teori som tas upp i kursen och samtliga studenter rekommenderas därför att delta på datorlaborationerna.




 
[Kurshemsidan]     [Kursförteckning]     [Avdelningen Matematisk statistik]
Sidansvarig: Björn-Olof Skytt
Skapad: 2022-08-21