Institutionen för matematik
KTH
5B1132 Analytiska metoder och linjär algebra 1
för P1 ht 2003

Kursanalys 5B1132 Analytiska metoder
och linjär algebra 1 för P1 ht 2003

Kursanalysen består av tre delar:
  1. Kvantitativa data.
  2. Analys av ansvarig lärare.
  3. Studenternas åsikter om kursen

1. Kvantitativa data

 
Moment TEN1
Poäng på moment
Momentdatum 2003-12-16
   
Civilingenjörsutb i  Design och Produktframtagning   
Antal registrerade 104
Antal som deltagit i hela kursen 101
Antal tenterande 98
Antal godkända 69
Antal med  slutbetyg 69
Ackumulerad presterad poäng på kurs 552 
Andel Godkända/Registrerade 65%
Andel Godkända/Deltagare 68 %  
Andel Godkända/Tenterande 70 %  


Betygsfördelning bland de tenterande Betyg Antal  Procent 
  27  28 
  4 26  27 
  16  16 
  U 29  30 


2. Analys av ansvarig lärare

Kursinnehåll

Kursinnehållet är i det stora hela rimligt och jag finner ingen anledning att förändra det på något drastiskt sätt. De förändringar som jag tycker bör göras är snarast av arten tyngdpunkts-förskjutningar som kan åstadkommas utan att kursinnehållet behöver ändras. I princip är min åsikt att kursen kanske borde innehålla något mindre av "räkning" och något mer av begreppsförståelse, matematiskt tänkande, kvalitativ analys, modellering, tillämpningar etcetera.

Kurslitteratur

Kursliltteraturen får kritik av studenterna. Ett stort problem är att många studenter inte läser böckerna. Kanske kan ett byte av kursbok ändra på detta, kanske är det något helt annat som ska till. Det här ett problem som finns på de flesta kurser och som är svårlöst. Något borde göras, men vad?

Examination

Den kontinuerliga examinationen omfattade kontrollskrivningar, grupparbeten och redovisningsuppgifter. Det grundläggande materialet i kursen delades in i fem moduler, som examinerades löpande med en kontrollskrivning, ett grupparbete och en redovisningsuppgift per modul. De fem första uppgifterna på den avslutande tentamensskrivningen svarade sedan mot varsin modul och den som inte hade blivit godkänt på en modul under kursens gång fick här en ny chans. För godkänt på kursen krävdes godkänt på de fem modulerna plus minst 3 poäng totalt på uppgifterna 6-10 på tentan (för betyg 4 krävdes 7 och för betyg 5 krävdes 12 poäng på uppgifterna 6-10).

Systemet uppskattades mycket av studenterna och har utan tvekan lett till att de har studerat mycket och kontinuerligt genom hela kursen. Detta avspeglas också i den höga examinationsgraden.

Dock har systemet vissa oönskade tröskeleffekter. Den som hamnar under gränsen för godkänt på alla moduler i den kontinuerliga examinationen har svårt att ta igen det på tentan - det gäller då att lösa alla uppgifterna 1-5 korrekt, vilket är ett mycket högt ställt krav. Kanske behöver systemet mildras till kommande år.

En annan nackdel med systemet är att den som gjort extra bra ifrån sig under den kontinuerliga examinationen inte får betalt för sin extra ansträngning i form av ökad chans till högre betyg. Överbetygen baseras ju bara på tentamensresultatet.

Arbetsbördan blev tidvis väl tung för studenterna med såväl grupparbete som redovisningsuppgift och kontrollskrivning i varje modul. Kanske hade det räckt med två av dessa.

En del för matematikkurser ovanliga inslag i examinationen förekom, till exempel loggbok, muntlig redovisning och opposition på grupparbeten. Dessa moment togs väl upp av de flesta studenter och har helt säkert bidragit till att studenterna blivit så bra på att presentera matematik som de faktiskt blivit.

Genomförande

Kursen är egentligen upplagd med 80 timmars föreläsningar och 40 timmars övningsräkningar, men jag skar bort cirka 10 procent av föreläsningstiden för att istället ha tid med konsultationer, redovisningar och opposition på grupparbeten. Min åsikt är att det var en riktig åtgärd.

Föreläsningarna fungerade väl och studenterna förefaller mycket nöjda. Föreläsningarna innehöll såväl teorigenomgångar som exempel, problemlösning och tillämpningar.

Övningsräkningarna fick också godkänt av de flesta studenter även om det också fanns kritik. Tanken var från början att studenterna skulle räkna själva under handledning, men under kursens gång modifierades upplägget så att övningslärarna också räknade en del på tavlan. Långt ifrån alla deltog i övningsräkningarna, troligtvis mycket beroende på att de var schemalagda sent på fredagseftermiddagarna.

Kurssidan på webben var väl besökt av studenterna. Den uppdaterades flera gånger i veckan och där kunde studenterna hämta inte bara allmän information om kursen utan också dagsaktuell information. En viktig funktion är att här lades grupparbetsuppgifterna ut, liksom lösningar till kontrollskrivningarna. Veckans uppgifter, dvs rekommenderade uppgifter att lösa vecka för vecka, var ett uppskattat inslag, även om svårighetsgraden på dessa uppgifter ibland var väl hög.

Förändringar inför nästa kursomgång

Inga dramatiska förändringar är av nöden, men följande är värt att tänka över:

1. Fundera över om det går att förbättra den kontinuerliga examinationen. Det vore bra om tröskeleffekterna som beskrivits ovan kunde undvikas och om det gick att ge extra credit till dem som anstränger sig lite mer. Mängden uppgifter i den kontinuerliga examinationen kunde också minska något.

2. Tydliggör arbetsfördelningen mellan föreläsningar och räkneövningar. Räkneövningarna bör få en tydligare struktur. En ide kan vara att införa grupparbeten som utförs och examineras under övningsräkningarna.

3. Något måste göras för att få fler studenter att verkligen läsa kurslitteraturen, frågan är bara vad. Detta måste vi fundera över.

Stockholm, den 9 janauari 2004

Lars Filipsson


3. Studenternas syn på kursen

Det har under kursen funnits en kursnämnd, som ansvarig lärare tog initiativ till. Kursnämnden bestod av en frivillig person från varje övningsgrupp. Medlemmar i kursnämnden var Frida Schildauer, Katarina Lund, Karolina Kemi och Emma Nilsson.

Studenternas åsikter om kursen sammanfattas i de kursenkäter som bifogas. Ansvarig lärare har genomfört en enkät mitt i kursen och en slutenkät. Av enkäterna framgår att studenterna varit mycket nöjda med kursen.

Kursnämnden sammanträdde med ansvarig lärare regelbundet under kursen. Protokoll från kursnämndsmötena bifogas.




Senast uppdaterad Fre 9 Januari 2004 11:39:48 AM MEST