Allmänna anvisningar
för studenterna i SF1901 (f d 5B1501), Sannolikhetsteori och statistik, för CTFYS och CELTE under vårterminen 2016. Kurshemsidan uppdateras kontinuerligt med information rörande kursen. Håll dig informerad genom att regelbundet besöka hemsidan.

Kursinformation: http://www.math.kth.se/matstat/gru/sf1901/F/

Kursbok

  1. Gunnar Blom, m.fl.: Sannolikhetsteori och statistikteori med tillämpningar. Studentlitteratur, Lund, 2005 (5:e upplagan).
    Här finns en kommersiell webbsida för boken .
    Boken finns att köpa i Kårbokhandeln, Drottning Kristinas Väg 15-19.
Övrig kurslitteratur
  1. Föreläsnings- och övningsplaner. Schema i textformat
  2. Formel- och tabellsamling i matematisk statistik.
  3. institutionens lathund för TI-82 STATS.
(2) delas ut på den första föreläsningen. (3) delas ut på den första övningen. (2),(3) och (4) finns också på kursens hemsida.

Rekommenderad litteratur

  1. Göran Rundqvist: Kompendium för grundkurs i matematisk statistik.
  2. Finns att köpa i Kårbokhandeln, Drottning Kristinas Väg 15-19.

Det är frivilligt att köpa kompendiet (5). Detta är avsett som ett komplement till kapitlen 1 - 7 i (1). Förutom att (5) kortfattat behandlar de viktigaste avsnitten i (1), så innehåller (4) också en del problemlösningstips och en sammanfattning av de viktigaste formlerna.

Gamla tentamina med lösningar finns på kursens hemsida.

Lösningar till uppgifterna i (1).

Kursomfattning

Kursavsnitt Kurslitteratur
Sannolikhetsteori (1) kap. 1 - 7
Beskrivande statistik (1) kap. 10
Statistikteori (1) kap. 9, 11 - 16


Examination

Tentamen består av sex problemlösningsuppgifter, och tentamenstiden är fem timmar. Varje korrekt löst uppgift ger 10 poäng. På tentamen sätts betyg enligt följande riktlinjer. Från dessa riktlinjer kan avsteg göras.

Poäng Betyg
0 - 21 F
22 - 23 FX
24 - 31 E
32 - 38 D
39 - 45 C
46 - 52 B
53 - 60 A

De som får 22 eller 23 poäng på tentamen kommer att få möjlighet att komplettera till godkänt betyg. Kompletteringen består av att vid ett skrivtillfälle godkänt lösa två av examinator utsedda uppgifter. Ett kompletteringstillfälle kommer att ordnas inom två veckor efter det att tentamensresultatet har meddelats. Dag, tid och lokal för kompletteringstentamen kommer att tillkännages på kurshemsidan. Komplettering av kompletteringsskrivning medges ej.

Den som har rätt att komplettera och som önskar göra detta skall anmäla sitt önskemål till examinator inom en vecka från publiceringen av tentamensresultatet. Anmälan görs helst via e-post.

Tillåtna hjälpmedel vid tentamen är fickkalkylator (dock ej manual till kalkylatorn), institutionens tentamenslathund för statistiska funktioner (dock ej bruksanvisning till kalkylatorn), och formel- och tabellsamlingen (3) samt Mathematics Handbook (Beta). Varje tentand måste medföra en egen fickkalkylator. Institutionen har ingen möjlighet att låna ut kalkylator vid tentamen. Eget exemplar av formelsamlingen samt Råde-Westergren: Mathematics Handbook (Beta) skall alltså användas. Inga tillägg får göras i dessa och stickprovskontroller av detta kan genomföras.

Anmälan till tentamen är obligatorisk och skall i första hand göras via Mina sidor, som nås via KTHs hemsida.

Tentamensresultatet rapporteras till betygdatasystemet LADOK senast tre veckor efter tentamen. Därefter visas tentamina på studentexpeditionen. Tentamina kommer att vara tillgängliga där från och med den tidpunkt då tentamensresultatet rapporteras och till och med sju veckor efter den dag då tentamen ägde rum eller den dag som anges på tentamen.

En Kontrollskrivning kommer att ges den 17:e februari 2016, 08.00-10.00 och den kommer preliminärt att omfatta kapitlen 1-5 i läroboken och kan ge bonuspoäng på förstagångstentamen. OBS! Hjälpmedel är fickräknare, d v s ej formelsamling eller Beta.

Utöver föreläsningar och övningar omfattar kursen

två 2-timmars datorlaborationer

som kan kan ge totalt (3+3) bonuspoäng som man kan tillgodoräkna sig på förstagångstentamen dvs tentamen som ges den 18 mars 2016. De skriftliga förberedelseuppgifterna ska lösas individuellt, men laborationsuppgifterna får lösas i grupper om max 2 personer.

Ett förtydligande ang. bonusprogrammet: bonuspoäng kan endast tillgodoräknas på första ordinarie tentamen, dvs. tentamen som ges den 18 mars 2016, och att man på denna tentamen måste erhålla minst 20 poäng (av 60) utan medräknad bonus för att bonuspoängen skall räknas med.

Observera att det är valfritt att delta i laborationerna. Ett syfte med dessa är att ge en fördjupad förståelse för de begrepp och den teori som tas upp i kursen. Därför rekommenderas alla att deltaga! Observera att endast E/F-studenter garanteras plats i datasalar. Man kan jobba individuellt eller i grupp om max 2 personer. Godkännande av laborationerna sker under respektive laborations tillfälle, vilket innebär att de två timmarna skall användas huvudsakligen för redovisning. Alltså måste både skriftliga individuella förberedelseuppgifter samt laborationsuppgifter vara förberedda innan laborationstillfället. Det finns möjligheter att i begränsad omfattning fråga övningsledarna i samband med övningsundervisningen. Mer information om laborationerna kommer senare.

Tiderna för de båda bonusgivande labbarna är.

  • LAB1: Onsdag den 24 februari i Baltzar, Christopher, Nils
  • LAB2: Fredag den 11 mars i Baltzar, Christoåher, Nils

Kursansvarig: Timo Koski , rum 3530, Lindstedtsvägen 25, entréplanet, telefon: 790 71 34, e-post tjtkjoski@kth.se.


[Kurshemsidan]     [Kursförteckning]     [Avdelningen Matematisk statistik]
Sidansvarig: Timo Koski
Uppdaterad: 2016-01-11