Matematik    |   KTH    |


5B1132 Amelia 1 för P och T ht 2004

(In)aktuellt

11 november
Vi har pratat om linjära differentialekvationer med konstanta koefficienter och sett att allmänna lösningen fås som y_h + y_p där y_h är allmänna lösningen till motsvarande homogena ekvation och y_p är någon partikulärlösning till den givna ekvationen.
9 november
Allt jag hade tänkt säga om AM kap 5 är nu sagt. På torsdag börjar vi med differentialekvationer, dvs AM kap 6.
5 november
Dagens tema: tillämpningar av derivator. Ett par tillämpade max/min-problem följda av ett approximationsproblem som leder oss rakt in i AM kapitel 5.
1 november
Vi är nu i stort sett färdiga med AM 4. Veckans nummer 0-8 är aktuella till och med fredag. Grupparbetet denna gång handlar om att skissa kurvor. Det går att börja klura på det redan nu. Resultat på moment 3 ligger nu ute. Klicka till vänster.

OBS ändring igen: Nästa föreläsning är på fredag kl 15-17 i D1. OBS!
30 oktober
Föreläsningen torsdagen den 4 november är flyttad till fredagen den 5 november kl 13-15 i sal E 1.

Tentamen äger rum den 10 december och man måste anmäla sig minst 2 veckor före - mer info här.
29 oktober
Här är lösningsförslag til kontrollskrivning 3 version A och version B.
28 oktober
För att klara kontrollskrivningen imorgon behöver man inte kunna lösa veckans uppgifter numer 26-27, och inte heller 33-42
26 oktober
Dagens föreläsning innehöll ganska många gränsvärden av differenskvoter - derivator alltså! I princip ska man nu (efter lite (eller kanske snarare mycket) träning) kunna derivera vilken elementär funktion som helst. Det är bara att jobba! Vissa av veckans uppgifter har försetts med ledningar.
21 oktober
Vi har gått igenom gränsvärde och kontinuitet. Man borde nu kunna räkna de flesta av veckans uppgifter fram till och med nummer 23. Jag har i och för sig inte gått igenom gränsvärde när x går mot oändligheten och inte heller höger- och vänstergränsvärde, men dessa begrepp är rätt enkla utvidgningar av den vanliga gränsvärdesdefinitionen. Kolla i boken - jag säger något om det på måndag. OBS extra föreläsning på måndag 15-17 i D1.
20 oktober
Svara gärna på enkäten nu. Snart stängs den.
20 oktober
Dagens föreläsning var en lite trevande historia som innehöll lite grand om induktion, lite grand om binomialtal och lottosannolikheter och lite motivation för att studera gränsvärden. Imorgon, torsdag, blir det gränsvärden för hela slanten! OBS: På måndag, den 25/10, förlängs föreläsningen med två timmar, dvs efter det ordinarie passet 13-15 i M1 förflyttar vi oss till D1 och kör i ytterligare två timmar. Extratimmarna kommer att användas till exp-, log-, trig- och arc-funktioner.
19 oktober
Nu är resultaten från moment 2 utlagda. Klicka på länken här till vänster. Obs: Några personers id dubblerar, så kolla med mig om något är oklart. Varning: några schemaändringar är på gång, mer info följer snart. Vi ses på föreläsningen imorgon, onsdag!
8 oktober
Moment 2 är nu ohjälpligt slut. Här är lösningsförslag till Kontrollskrivning 2 version A och version B. Säg din mening om kursen så långt, svara på denna lilla enkät. På måndag börjar moment 3. Väl mött!
2004-09-30
Vi är färdiga med moment 2 så när som på den lilla detaljen att ni måste läsa och tänka och räkna och jobba själva! Vi har gått igenom allt vi ska gå igenom, det är nu själva jobbet börjar för er. Nästa föreläsning, på torsdag i nästa vecka, kommer att ägnas nästan uteslutande åt exempel och problemlösning. Men om ni inte har kämpat med ett stort antal problem själva först är den föreläsningen meningslös.
2004-09-28
Säg din mening om kursen - svara på denna lilla enkät.
2004-09-28
Vi är i stort sett färdiga med komplexa tal. En stor mängd träning återstår dock för er innan ni kan känna er nöjda! Observera att ni måste hålla på och knöla med detta hemma tills det sitter: det ska vara självklart att översätta från rektangulär till poär form och tillbaka, det ska vara en baggis att lösa en komplex andragradare eller en ekvation typ z4^4=1+i och rita in lösningarna i det komplexa talplanet. Och för en del av er kanske det räcker at sitta och knöla med detta i en timme, medan det andra tar 20 timmars hårt arbete -- det viktiga är att ni själva tar ansvar för att ni lägger ner det jobb som krävs. På torsdag går vi igenom polynom.
2004-09-27
Vi har bytt bok och befinner oss nu i Analytiska metoder 1 (hädanefter kallad AM), kapitel K4 och K5. Vi studerar komplexa tal och polynom denna vecka. Idag har vi tagit en första titt på de komplexa talen. Det som är viktigt nu är att vänja sig vid att hantera komplexa tal: de fyra räknesätten, poär form, argument, realdel, imaginärdel, belopp... Det finns uppgifter i AM och AMÖ (övningsboken) listade i kursplaneringen. Räkna redan idag, annars blir det svårt att följa föreläsningen imorgon, tisdag, då en viss vana vid att räkna med komplexa tal kommer att förutsättas.
2004-09-23
Torsdagsföreläsningen ägnades åt att kolla en gång till på linjer och plan, L avsnitt 3.1. Mycket figurritande, tänkande och projicerande återstår dock för er innan ni är klara med detta. OBS: Från och med måndag handlar föreläsningarna om material i boken Analytiska metoder 1 och de rekommenderade talen är hämtade från Övningsboken till Analytiska metoder 1. Motsvarande material går förstås också att läsa i andra böcker, till exempel Calculus av Adams.
2004-09-20
Föreläsningen tisdagen den 21 september är inställd! Föreläsningen idag ägnades åt linjer och plan, dvs avsnitt 3.1 i boken L. Läs gärna detta avsnitt ordentligt före torsdag. Räkna också flitigt, både veckans uppgifter och rekommenderade uppgifter i boken. Rita stora och tydliga figurer till varje uppgift!
2004-09-17
Lösningsförslag till dagens kontrollskrivning.
2004-09-16
Vi har nu klarat av hela kapitel 2 i L utom avsnitt 2.7. Avsnitt 2.7 kommer följaktligen inte heller att tas upp på kontrollskrivningen imorgon. På räkneövningen imorgon blir det både diskussion av grupparbetena och kontrollskrivning. Utebli alltså inte.
OBS1: det finns matematikjour dit ni kan gå för att ställa frågor, klicka på länken här till vänster.
OBS2: Föreläsningen på tisdag, den 21 september, är inställd.
OBS3: Det finns tryckfel i boken L. Särskilt allvarligt för oss just nu är att formel 2.21 på sidan 65 är felaktig: den sista koordinaten ska vara x_1y_2 - y_1x_2.
2004-09-14
Den som inte har kryssat i registreringslistorna som cirkulerat vid föreläsningarna bör ta kontakt med kurssekreteraren snarast, kontaktinfo finns under länken Lärare här till vänster.
2004-09-14
Vi har gått igenom determinanter. Träna på att räkna ut dem och dra slutsatser med hjälp av dem! Bra uppgifter är veckans nummer 27-32, plus uppgifter ur boken L (klicka på kursplanering här till vänster för rekommenderade tal). Vi har också gått igenom vektorer fram till och med skalärprodukt, avsnitt 2.1-2.5 i L. Räkna veckans uppgifter nummer 33-39 plus ev uppgifter i boken. Ni bör särskilt tänka igenom räknereglerna för skalärprodukt (sats 2.3) och allra särskildast bör ni tänka igenom projektionsformeln så att ni är säkra på hur den funkar. Rita många figurer när ni räknar!
2004-09-09
Vi är färdiga med kapitel 5 i boken L (Linjär geometri och algebra). Det krävs nu en del räkning, t ex veckans uppgifter till och med nummer 26, plus ev uppgifter i boken L (rekommederade sådana listas i Kursplaneringen, klicka här till vänster). Dessutom krävs en del tänkande: Vad är det man gör när man Gaussar för att hitta inversen till en matris? Varför blir räknelagarna (sats 5.1 och sats 5.10) som de blir? Den som också kan övertyga sig själv om att satserna 5.8 och 5.9 är sanna har ett gyllene läge inför nästa vecka. Avsnitt 5.2 lämnas till självstudier. OBS: Glöm inte inlämningen av grupparbetena imorgon!
2004-09-06
Dagens föreläsning berörde matriser och matriskalkyl, dvs ungefär avsnitt 5.1 i boken L. Viktigt nu att träna lite på additon, transponat och multiplikation av matriser. En bra ide är att räkna veckans uppgifter nummer 13-20 så snart som möjligt (helst idag!). OBS: Föreläsningen den 7 september är INSTÄLLD!
2004-09-02
Nu är vi färdiga med kapitel 1 i boken Linjär geometri och algebra. Vid dagens föreläsning tog vi upp några komplikationer som kan uppstå (t ex om det finns några parametrar med i spelet) samt gav några utblickar (linjär optimering). Läs själva avsnittet 1.5 om simultana system. Obs 1: nästa vecka hoppar vi till kapitel 5 i boken. Det handlar om matriser. Obs 2: imorgon sker gruppindelning på övningsräkningen och den som inte går dit måste själv se till att bli placerad i någon grupp via ombud.
2004-08-31
Kursen är igång och vi har gått igenom hur man löser linjära ekvationssystem med Gauss-elimination. Nu gäller det att läsa kapitel 1 i Linjär geometri och algebra, samt träna på några lämpliga uppgifter. Veckans uppgifter 1-12 är en bra början. Dessa bör vara räknade och klara före torsdag.
2004-08-26
Välkomna till kursen! Start måndagen den 30 augusti kl 14.15 i sal Q1.
2004-08-03
Här kommer kurssajten för Analytiska metoder och linjär algebra 1 att ta form. Det ni ser nu är en preliminär version.