KTH    Matematik


SF1545

Numeriska Metoder för CINEK
höstterminen 2015



Välkommen till kursen Numeriska Metoder för CINEK som handlar om grunderna i numerisk analys.

Aktuellt


Kursen börjar den 1:a september 2015 och pågår under period 1 och 2, se länken med schemat.
Kurslitteratur är Timothy Sauer, Numerical Analysis, 2nd edition, ISBN 9781292023588
och tilläggsmaterialet Edsberg m fl, Exempelsamling i numeriska metoder som finns här på kurswebbsidan.

1/9: Föreläsningen gav introduktion till kursen genom beskrivning av laborationerna. Sedan definierades rättställdhet och Newtons metod. Ett matlabprogram gjordes som finns i listan med matlabprogram här på kurswebbsidan. Nästa gång formuleras och bevisas en sats om Newtons metod, vi gör störningsräkning och talar om konditionstal.

2/9 Satsen om konvergens för Newtons metod formulerades och bevisades först sedan presenterades felkällor vid beräkning, konditionstal och störningsräkning för felanalys. Nästa gång handlar det om intervallhalvering, fixpunktiterationer, och lösning av linjära system.

10/9 Föreläsningen började med repetition av Newtons metod och konditionstal, sedan bestämdes konditionstal för ekvationslösning och fortsatte med beskrivning av fixpunktiterationer, med matlabalgoritm och analys av konvergens i sats som bevisades. Nästa gång vecka 39 fortsätter vi med metoder för linjära ekvationssystem, egenvärdesproblem och Newtons metod för system.

23/9 Föreläsningen handlade först om repetition av fixpunktiterationer sedan presenterades exempel på linjära system från diskretisering av partiella differentialekvationer, sats om konditionstal för lösning av linjärt system av ekvationer, normer för vektorer och matriser. Nästa gång tar vi upp interpolation, egenvärdesproblem, Newtons metod för system och optimering

28/9: Idag handlade det om Newtons metod för system, minstakvadratmetoden och interpolation. Nästa gång tar vi upp optimering, numerisk derivering och integration. I samband med optimering anknyter vi till första laborationens uppgifter i del B där minimering med bivillkor görs med Lagranges metod.

6/10 Föreläsningen var om numeriska metoder för optimering och derivering. Vi anknöt också till laborationens uppgift B4. Nästa gång påbörjas det viktiga avsnittet om numeriska metoder för differentialekvationer, kapitel 6.1, 6.2,1 och 6.3 i kursboken.

2/9 Föreläsningen handlade om integration och vi visade satsen om globalt och lokalt fel för approximation av begynnelsevärdesproblem med Eulers metod. Vi såg exempel på dynamiska system, som pendeln, tvåkropparproblemet och kaotisk dynamik i Lorentzsystemet (chapter VI chaos-math.org). Nästa gång börjar vi med Monte Carlometoder. Glöm inte att anmäla till KS, som är öppet 16/11 till 2/12, och till tentamen, som är öppet 2/11-13/12. .

10/11 Föreläsningen var om Monte Carlometoden: formulering, matlabkod och felanalys. Nästa gång tar vi upp randvärdesproblem. Lämna gärna laborationsrapporten i pappersform, antingen på föreläsningen eller laborationen eller i svarta brevlådan utanför matematiska institutionens expedition före kl 18.00 den 17/11.

17/11: Idag handlade det om randvärdesproblem och huvudsakligen löstes tentatal om detta. Nästa gång fortsätter vi med partiella differentialekvationer och tidsberoende problem i kapitel 8, som anknyter till del B i laboation 2. En viktig fråga är stabilitet av numeriska metoder för värmeledningsekvationen.

25/11: Föreläsningen var om numeriska metoder för värmeledningsekvationen, bl.a. presenterades matlabkod för värmeledningsekvationen som kan modifieras för uppgift B5 i labb2. Koden finns här på kurswebsidan i länken till matlabkoder. Nästa gång tar vi upp högre ordningens noggranna metoder för begynnelsevärdesproblem. Frågor och tips om laboration 2 kan också tas upp på föreläsningen om önskemål om detta finns. Glöm ej att anmäla till KS och tentamen .

30/11 Föreläsningen tog först upp frågeställningar i laboration 1 och repetition av numeriska metoder för värmeledningsekvationen. Sedan gick vi igenom formulering av högre ordningens metoder. Nästa gång påbörjas repetition av kursen genom att räkna gamla tentamensuppgifter. Vid föreberedelserna för KS och tentamen , tänk på att också laborationerna är en del av kursen och frågor relaterad till laborationerna kan komma. Laboration 1 är granskad: många rapporter är mycket bra, vilket gett VG i Rapp och höjning med ett betygssteg. Några har fått G och de som fått G kan genom att göra en "mycket bra" laboration 2 få ett höjt betygssteg. Denna vecka är kursledaren bortrest på konferens.

7/12: Vi räknade tentamensuppgifter och fortsätter med det också nästa föreläsning.

14/12: Kursens föreläsningar avslutades med räkning av gamla tentamensuppgifter.
Förbered gärna KS och tentamen genom att räkna gamla tentamensuppgifter. Tänk på att också laborationerna är en del av kursen och frågor relaterad till laborationerna kan komma på tentamen och KS. I kurspm står om kursinnehållet. Att läsa och förstå Matlabkod kan komma i del 1 och på KS. Att skriva Matlabkod kommer i del 2.
Hjälp gärna till med att förbättra kursen genom att fylla i kursenkäten här på kurswebbsidan.

19/1: Tentamen är rättad. Många har klarat sig bra. Tack för mycket bra insats i kursen. Svara gärna på kursenkäten i länken här bredvid. De som har betyg Fx kan få betyg E med godkänd skriftlig lösning av "computer problem" 1 i kapitel 6.3 i kursboken. Lösningen lämnas till kursledaren senast den 19/2 2016.

21/3: Omtentamen är rättad. De som har betyg Fx kan få betyg E med godkänd skriftlig lösning av "computer problem" 1 i kapitel 6.3 i kursboken. Lösningen lämnas till kursledaren senast den 21/4 2016.